Nosite bijelu traku, stavite bijeli čaršav na prozor 31. maja! Neka žrtave genocida u Prijedoru i širom svijeta znaju da nisu same i podržite roditelje ubijene prijedorske djece da dobiju spomenik.

Preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru su poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. U višegodišnjoj agresiji i genocidu u Prijedoru hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata su ubijeni, hiljade mućeni u više koncentracionih logora smrti, više stotina prijedorčanki je silovano, više stotina prijedorske djece je ubijeno, desetine hiljada prijedorčana je protjerano, izvršen je zločin nad gradom rušenjem kulturnih i tradicijskih objekata prijedorskih Bošnjaka i Hrvata sa ciljem potpunog istrebljenja istih. Prijatelji istine i pravde i ovog 31. maja nosit će bijele trake oko ruku kako bi podsjetili na brutalna ubistva, mučenja i protjerivanja prijedorskih Bošnjaka 31. maja 1992. godine. Tada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije opštine Prijedor. Ovo je bio početak genocida u Prijedoru. Bio je to prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde u svijetu da obilježe Međunarodni dan bijelih traka, 31. maja ove godine. Nosite oko ruke bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma koji još nije pobjeđen u Prijedoru i BiH. Više od dvadeset godina poslije tih strašnih zločina diskriminacija i najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda se nastavlja drugim sredstvima. Agresija i genocid se nastavljaju drugim metodama. Namjerno i sustavno se onemogućuje povratak i oporavak prijedorskih bošnjačkih i hrvatskih zajednica, na silu oteta radna mjesta i imovina nikada nisu vraćeni, opštinske strukture najmanje ulažu u naselja u kojima je potpuno bila uništena infrastruktura i objekti.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve političke subjekte u svijetu, svjesne istine i pravde, i  sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije da pomognu prijedorskim roditeljima da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u genocidu u Prijedoru. Peticija za izgradnju spomenika je predana prošle godine, međutim, gradska skupština u Prijedoru se do danas nije izjasnila o inicijativi roditelja ubijene djece o gradnji spomenika. Institut za istraživanje genocida Kanada protestuje protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem, koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida. Istovremeno tražimo od svijetskih lidera i najvažnijih internacionalnih organizacija da učine hitne dodatne napore  da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti Prijedora BiH.