Bezobrazluk,nego šta: Evo koliko parlamentarac u BiH zaradi u jednom mandatu

Samo na osnovne potrebe, plate, tople obroke, prevoz i odvojeni život, godišnje se, ne računajući kantone, utroši više od 13,5 miliona maraka, za parlamentarce i ministre, okvirni su podaci nevladinog sektora.

U to ne računamo komisije, upravne odbore, paušale, dodatke na minuli rad, reprezentacije, te brojne druge prohtjeve.

Tako su 57 zastupnika i delegata u Parlamentu BiH potrošili u protekloj godini blizu 3 miliona 450 hiljada maraka, samo za plate, tople obroke, prevoz, odvojene živote. Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara za isto su u 2016. dobili iznad 600 hiljada maraka. Sve iz budžeta, okvirni su podaci CCI.

Prosječni zastupnik na nivou BiH u Parlamentu za četiri godine mandata uzme od države minimalno 200 hiljada maraka samo po osnovu osnovne plate. To nije dovoljno većina njih, imaju naknade za odvojeni život, službene telefone…Neki od njih na rukovodećim pozicijama imaju široke diskrecione budžete – otkrio je Adis Arapović, CCI.

Samo članovi Kolegija imaju mjesečno pravo na 1.000 maraka troškova za telefon. Ne može se izračunati ko sve ima pravo na službena vozila, čije cijene su bezobrazne. Pa se u željama krše i vlastite odredbe. Umjesto predviđenih 60 hiljada, zastupnici Borjani Krišto nabavljen je „audi“ od 120. Za bijeli hleb, dok nije došlo do izmjena Zakona, zastupnici kojima je istekao mandat, za godinu su od države uzimali između 40 i 50 hiljada maraka. Pojedinačno.

Takođe smo uspjeli da izdejstvujemo smanjenje ili ukidanje honorara za rad u komisijama u toku radnog vremena gde su ljudi već plaćeni. Bojim se da nas federalni i kantonalni nivo ne prate – kazao je Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda .

Većina kantona, kao i Federalni parlament, i dalje nemilice dijele novce bivšim političkim predstavnicima, u vidu tzv. bijelog hljeba. Tako prošlom sazivu još isplaćujemo blizu 2 miliona maraka. Bez obzira na činjenicu što su 152 zastupnika i delegata u 2016. za osnovna primanja iz budžeta potrošili oko 5,5 miliona. Ministri u Federalnoj vladi oko 606 hiljada. Ne uključujući decembar. A gdje je minuli rad, zajedničke komisije na kojima godišnje zarade oko 3,5 hiljade.

Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neuporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regionu pa i dobrog dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120 hiljada u zemlji u kojoj 20 odsto stanovništva nema za večeru – dodao je Arapović.

Previsoka su primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osnovna prošle godine oko 3 miliona. A premijerke i 16 ministara oko 610 hiljada. Spomenimo i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 hiljada maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u penziju, pa se vrate na posao. Poput Dušanke Majkić.

Uz sve to, svi parlamentarci, na svim nivoima vlasti mjesečno uzimaju paušale, u visini od oko 800 maraka. Svrha paušala je na primjer, kupovina dnevne štampe, opreme za računare, odijela, dakle potrošnog materijala. Ali, kako saznaje N1 veliki broj parlamentaraca te novce koristi za plaćanje raznih kredita.

Eto tako političari u toku jednog, a pogotovo dva mandata, pokupuju stanove, vile, zemljišta. Tako isprazne državne kase, koje onda pune prosječne plate građana od 800 maraka.

 

(buka.com)