Piše: Milovan Matić

Nekim ljudima ništa nije sveto, a najreprezentativniji predstavnik takvih je Milroad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je na mjestu najvećeg stradanja Srba uspio da ponizi sve jasenovačke žrtve…

U jednom danu i jednim podmuklo nedžentlmenskim potezom Dodik je pokazao da ga baš zaboli za sve one koji su mučeni, zlostavljani i ubijani u Donjoj Gradini, Jasenovcu i svim ostalim stratištima. Pokazao je Dodik, da ga nije briga za mučki ubijene Srbe, kao što je pokazao da ga nije briga ni za one koji su danas živi.

Odbijanjem da se rukuje sa ambasadorkom SAD-a Morin Kormak, Dodik je samo demonstrirao sav svoj bezobrazluk, primitivizam, nekulturu, nedosljednost, ali i političku nemoć.

Svojiom gestom, radi nekoliko jeftinih političkih poena, Dodik je zasjenio jasenovačke žrtve, one zbog kojih su svi osim njega i došli u Donju Gradinu, da se u tišini poklone žrtvama i prisjete se golgote kroz koju je prošao srpski narod u Drugom svjetskom ratu.

Da zlo bude veće, to je uradio čovjek koji ima najmanje prava na tako nešto. Čovjek koji je na ovaj način pokazao svu svoju dvoličnost.

– Odbio se rukovati sa predstavnicom zemlje bez koje bi još mnogi Srbi ostavili svoje kosti u Jasenovcu;

– Odbio se rukovati sa predstavnicom zemlje kojoj je predao svu originalnu Jasenovačku građu;

– Odbio se rukovati sa predstavnicom zemlje u koju je u isto vrijeme poslao premijerku da moli za spas RS;

– Odbio se rukovati sa predstavnicom zemlje koja svakodnevno ulaže ogromne količine sredstava upravo u razvoj RS, a najviše u državni aparat;

– Odbio se rukovati sa predstavnicom zemlje bez koje ni on sam nikad ne bi bio na vlasti;

Na kraju, Dodik je još jednom odlučio da preko kostiju mrtvih i života živih Srba na ovim prostorima, pokazujući nam svo svoje licemjerje, demonstrira provincijske političke vještine i dokopa se nekliko jeftinih političkih poena.

To tvrdi i Mladen Mirosavljević, profesor javnog mnjenja koji naglašava da je izbjegavanje rukovanja sa ambasadorkom SAD-a, na jednom događaju kao što je komemoracija žrtvama Jasenovca, samo pokazatelj Dodikovog političkog bezobrazluka.

 

„Dodikov čin izbjegavanja rukovanja sa Kormakovom, kao ambasadoricom SAD, osim što je prvorazredni diplomatski skandal je i vrhunski politički bezobrazluk. Jer to nije privatni čin pojedinca prema pojedincu nego predsjednika entiteta Republika Srpska prema ambasadorici najmoćnije države svijeta u njegovoj državi. Taj čin samo pokazuje da domaći političari ništa ne uče na greškama iz prošlosti, koje su nas preskupo koštale, i da je njihovo vladanje politikom na nivou provincijskih političara, provincijskih zemalja zavisnih od istih tih zemalja prema čijim se predstavnicima javno ponašaju kao Dodik u ovom slučaju prema Kormakovoj”, navodi Mirosavljević.

 

Prema njegovim riječima, time je Dodik odnose američke administracije prema njemu sveo na lični odnos između njega i Kormakove, uvlačeći u njega Republiku Srpsku, i njene građane, kao taoca takvog odnosa.

“Ponašanje po sistemu Republika Srpska, to sam ja, i odnos prema meni je odnos prema njoj je jednako odnosu da je Republika Srpska nečije gazdinstvo u kojem najmoćniji pojedinac ima pravo da radi šta god hoće. Niti je Kormakova na ceremoniju došla u svoje lično ime niti se Dodik tamo našao kao privatno lice tako da će takav čin biti i poistovjećen sa Republikom Srpskom kao entitetom koji će još pričekati da postane dio normalnijeg svijeta”, zaključuje Mirosavljević.

 

(buka.com)