Avdo Huseinović snimio novi dokumentrarni film

U petak, 8. maja ove godine, u Mostaru održat će se premjera novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića „Herceg Bosna-Zločin i kazna“. Radi se o jedinstvenom video svjedočanstvu o torturama kroz koje su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine prolazili logoraši u logorima na prostoru koje je, unutar partavojne države „Herceg Bosna“ pod svojom kontrolom držao HVO. Premijeru organizuje Savez logoraša u Bosni i Hercegovini u sklopu obilježavanja Dana logoraša. Avdu Huseinovića pitamo kako je došlo do realizacije ovog filma:

– Ovo je još jedna video priča nastala u saradnji sa Savezom logoraša u Bosni i Hercegovini, kaže Avdo Huseinović. Ovaj film je prva video priča o zločinima tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. Godine, na području pod kontrolom HVO-a, od Hercegovine, Srednje Bosne do Gornjovrbaske regije. Priča je relanost. Zasnovana je na historijskim činjenicama dokazanim kroz sudske procese u Haagu i pred domaćim sudovima. Film govori i o torturama kroz koje je prošlo oko 25 000 logoraša koji su bili prisilno zatočeni u logorima „Herceg Bosne“. Ovom video zapisu poseban pečat daju svjedočenja Stjepana Mesića, Stjepana Kljuića, Ive Komšića, Marinka Pejića, Rasima Muratovića, direktora Instituta za istraživanje zločina, istraživača Zemira Sinanovića, Suada Kurtćehajića, te svjedočenja oko stotinu bivših logoraša i porodica žrtava… Nakon ovog projekta slijedi priča u okviru koje ćemo detaljnije obraditi torture silovanja muškaraca i žena u agresorskjim logorima širom Bosne i Hercegovine.

Trenutno se Avdo nalazi u Americi gdje će sa našim iseljenicima učestvovati na manifestacijama vezanim za obilježavanje Dana Armije RBiH.

-U Njujorku i još nekim drugim gradovima, u sklopu predavanja koje ću držati na temu ratnog puta Armije RBiH, napraviti rekonstrukciju nekih od najvažnijih i prelomnih događaja od formiranja Armije do Dejtona, sa posebnim akcentom na herojske bitke, važne ličnosti, nadherojsku borbu za opstanak.

Inače, novinar i publicista Avdo Huseinović rođen je 1973. godine u Sarajevu. Autor je knjiga „Dželati naroda mog“ (2009.), „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013,) i „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.). Autor je dokumentarnih filmova: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“ (2010.), „Bosna ili smrt“ (2011.), „A bili su samo djeca“ (2012.), „Dvadeset godina 1.korpusa Armije RBiH“ (2012), „Na Drini krvavi Višegrad“ (2014.), „Prijedorska polja smrti“ (2014.) i „Logori smrti“ (2014.). Dok je u toku snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Genocid u kontinuitetu nad Bošnjacima BiH i Sandžaka“. Ovaj film se radi u suradnji sa potomcima žrtava genocida u Plavu i Gusinju, kao i drugih krajeva Sandžaka koji žive u SAD.

 

(bosnajci.net)