Hrabri Semberac

2

HRABRI SEMBERAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Izvršio je atentat na zloglasnog ministra, uhvatili su ga i objesili u Zagrebu, a ono što su uradili u Beogradu – graniči sa zdravim razumom…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

Glavni lik naše današnje priče je Alija Alijagić, komunist, pripadnik organizacije Crvena pravda, u historiji upamćen kao atentator na jugoslavenskog ministra unutarnjih poslova Milorada Draškovića.

Alija Alijagić rodio se 1896. godine u osiromašenoj muslimanskoj begovskoj porodici u Bijeljini. Završio je stolarski zanat i već se u mladosti, sa 16 godina, uključio u sindikalni pokret. Početkom Prvoga svjetskoga rata mobiliziran je u austrougarsku vojsku, a tokom rata kažnjavan je zbog neposluha i protesta protiv životnih uvjeta u vojsci. Godine 1919. godine postaje član Socijalističke radničke partije Jugoslavije, a nakon Obznane stupa u redove ljevičarske grupe Crvena pravda, koja se zalagala za provođenje terora nad donositeljima antikomunističkih zakona u Kraljevini SHS.

Dana 21. jula 1921. godine u Delnicama uz pomoć nekoliko drugova izvršava atentat na ministra unutrašnjih poslova Kraljevine SHS Milorada Draškovića. Drašković je bio vrlo tražena meta crvenopravdaških atentatora zbog njegove uloge u donošenju Obznane, kojom je vodstvo Kraljevine SHS zabranilo novonastalu Komunističku partiju Jugoslavije. Alijagić je nakon atentata uhapšen i sproveden u Zagreb, u kojemu je 1922. godine osuđen na smrt i obješen 8. marta iste godine. Na sudskom su procesu, uz Alijagića, bili optuženi i još neki članovi Crvene pravde, poput Rodoljuba Čolakovića Nikole Petrovića, koji su bili osuđeni na duge zatvorske kazne.

Alijagićev je grob ubrzo postao okupljalište mladih komunista, pa je kraljevska policija 1925. godine ekshumirala njegovo tijelo i ponovno ga pokopala u selu Turija pokraj Bihaća.

 

 

Nakon Drugog svjetskoga rata po njemu je nazvana jedna ulica u beogradskom naselju Petlovo brdo, koja je 2005. godine preimenovana u Ulicu Milorada Draškovića.

U Delnicama u Hrvatskoj mu je u drugoj polovici 20. stoljeća podignut spomenik.

(Slobodna-bosna.ba)