Dodik je požurio da dotuče Erica Nelsona šaljući mu iz Brčkog poruke da se ne miješa u vlastiti posao

Piše: Vildana Selimbegović

Bio je to prvoklasan politički manevar: prijepodne 10. januara Dodik je u Brčkom slavio 9. januar i entitet RS proglasio hrišćanskom zemljom, da bi popodne slavio Božić u društvu ambasadora.

Bosna i Hercegovina će opet pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nije neophodno pamtiti rat i prizivati u sjećanja sve one rezolucije koje su upozoravale na očaj i smrt u našoj zemlji od proljeća 1992. do Daytona 1995. godine da bi se shvatila dubina problema: Vijeće sigurnosti UN-a ne bavi se lijepim vijestima, već obično katastrofičnim. Ili u najboljem slučaju onim što ne slute na dobro. U ovoj našoj otužnoj stvarnosti, razlog je dijagnosticirao Ured visokog predstavnika, a povod su “sračunato pogrešne izjave i potezi, prije svega nekih organa vlasti Republike Srpske” kojima smo svi svjedočili dok se proslavljao neustavni Dan RS-a 9. januar.

Da je riječ o očiglednom izrugivanju vladavini prava i otvorenom nepoštivanju sudskih odluka, upozorio je i predsjednik Ustavnog suda BiH, no nije pomoglo. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS-a sa Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. Predsjednica RS-a i zvaničnici ovog entiteta, skupa sa visokom delegacijom susjedne Srbije predvođenom tamošnjom premijerkom Anom Brnabić, radovali su se i slavili, sve zajedničkim snagama diveći se velikanima genocida na ovim prostorima, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću prije svih, a s njima i još pokojem ratnom zločincu, obično haškom kapitalcu, valjda da bi i na ovaj način pokazali da ne samo što ignoriraju najviše instance bosanskohercegovačkog pravosuđa već identično tretiraju i Međunarodni sud koji je nedvojbeno ustanovio ko su naredbodavci zločina, smrti i progona u BiH tokom posljednjeg rata. Vrhunac spektakla je samohvala entitetskih mudraca kako nije nezakonito ono čega i nema u zakonu, već je riječ o prazniku koji je odabir ljudi, a Milorad Dodik nije uspio sakriti vlastito ushićenje pa je poentirao javno obznanivši pripajanje entiteta matici Srbiji, naravno uz klicanje masa i veselje beogradskih gostiju. Istina živa, događaj vrijedan pažnje Vijeća sigurnosti UN-a.

BiH nije prosta zbirka dva entiteta

Dok je Valentin Inzko još na apotekarskoj vagi odmjeravao vlastitu političku korektnost, proslava je dobila produženo dejstvo i iz Banje Luke preselila u Brčko, da bi kulminirala u Istočnom Sarajevu gdje je zavijena u božićne oblande. Bio je to prvoklasan politički manevar: prijepodne 10. januara Dodik je u Brčkom slavio 9. januar i entitet RS proglasio hrišćanskom zemljom, da bi popodne slavio Božić i praktično – u društvu brojnih ambasadora, među njima i nekih iz famozne kvinte, a ukazao se i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler – legitimirao sve što je ranije govorio. Upravo je istoj ekipi ambasadora, sinhronizirano s proslavama, bukvicu očitao i ruski kolega u BiH Petar Ivancov vlastitim tumačenjem Ustava BiH: Rusija, obavijestio nas je Ivancov, ne dijeli ocjene o “takozvanoj neustavnosti Dana Republike Srpske” zato što se “odluka Ustavnog suda BiH ne odnosi na Dan RS-a nego na jednu odredbu Zakona o Danu RS-a” iz čega Rusija sebi daje za pravo da proglasi ustavnom proslavu neustavnog Dana RS-a. Kako je u podtekstu saopćenja ruske ambasade referiranje na jedan odveć mlaki stav američkog ambasadora u BiH o istoj temi, Dodik je požurio da dotuče Erica Nelsona šaljući mu iz Brčkog – prijepodne – poruke da se ne miješa u vlastiti posao. Popodne je lekciju čitao Evropi. Šta je, dakle, nakon svega i mogao učiniti Inzko, ostavljen potpuno sam da čuva obraz međunarodne zajednice u BiH i odluke koje su, izgleda, svi zaboravili? Čekati novo čerupanje sekularne Bosne i Hercegovine, njenu podjelu na hrišćanski, muslimanski i kršćanski dio (stvarno, šta bi se dogodilo da Džaferović Federaciju proglasi muslimansko-katoličkom zemljom?) i novi rat ili makar obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a?

image
REPUBLIKA SRPSKA NIJE DRŽAVA, KAO ŠTO TVRDI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA DODIK/SENAD GUBELIĆ

Ponovivši da se ne protivi Danu RS-a ukoliko se organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik je odabrao ovo posljednje, podsjećajući na to da vladavina prava nije švedski stol s kojeg svako može uzimati šta mu se prohtije, već je naprosto obaveza. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH, a obilježavanje Dana RS-a na način koji vrijeđa ili zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van je svakog razuma. Inzko očekuje reakciju nadležnih pravosudnih organa, ali također podsjeća na pogubnost laži o ustavnom ustrojstvu BiH koja nije prosta zbirka dva entiteta, već je međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. “Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno”, upozorio je visoki predstavnik uz obećanje da će o svemu – naročito o netačnim tvrdnjama o državnosti RS-a – podrobno informirati Vijeće sigurnosti UN-a. Progovorio je konačno i o pokušajima izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, pa napomenuo da je Ustavni sud “ključna dejtonska institucija sa isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana RS-a 9. januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana”.

BiH tone sve dublje

Toliko od Inzka, koji već odavno ne krije da je Milorad Dodik najzaslužniji za dugovječnost mandata visokog predstavnika u BiH. Znaju to i ostali međunarodni faktori, no pristaju da igraju žmurke i s Dodikom i s Rusima. A BiH tone sve dublje. I dok Dodik slavi hrišćanski komad BiH, iz Beograda se oglasila senatorica RS-a, izvjesna ruska ekspertica za Balkan Jelena Guskova, koja morbidno najavljuje odlučnu borbu protiv “laži o genocidu u Srebrenici” i sva trepti od brige za zdravlje Ratka Mladića. Gospođa Guskova nam je otkrila da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao garancije za liječenje Mladića u Moskvi, na čemu mu je Komitet za Mladićevu odbranu neizmjerno zahvalan. “Narod i rukovodstvo teže da jednog dana Srpska postane dio Srbije. O tome smo razgovarali i na sjednicama Senata”, pohvalila se Guskova, dajući nesumnjiv doprinos radu Vijeća sigurnosti UN-a. Pravo je pitanje šta će uraditi institucije BiH: hoće li Predsjedništvo zemlje kazniti ambasadore BiH koji su s Guskovom, Dodikom, Vulinom, Brnabić i Cvijanović slavili novo razbijanje BiH, hoće li zahtijevati kažnjavanje organizatora neustavnih proslava ili će i dalje čekati da Dodik s riječi pređe na (oružana) djela?

 

(oslobodjenje.ba)