U okviru projekta saradnje Grada Sarajeva s gradovima i općinama u BiH, Janja je danas dobila ramazanski top koji će tokom ramazana označavati kraj posta.

Prvog dana mjeseca ramazana Bijeljinu i Janju su posjeti ministar dr Edin Ramić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Posjetu je obilježio susret sa gradonačelnikom Grada Bijeljina Mićić Mićom te obilaskom Janje kojoj je Grad Sarajevo dodijelio ramazanski top.

blank

– Takav top postoji i u Sarajevu i mislim da je to atrakcija za sve građane i turiste. Nekim gradovima smo već dodijelili ovakve topove, a cilj nam je da ih ima 30 gradova u Bosni i Hercegovini. Vama neka služi i neka vam je hairli! Ovo je poklon Grada Sarajeva – naveo je Skaka.

blank

Ovaj projekat je od velikog značaja za Janju i njene stanovnike, jer se nastavlja tradicija prekinuta 1975. godine. Naime, na području Medžlisa Islamske zajednice Janja se do 1975. godine prekid posta – iftar označavao pucnjem iz prangije. Nakon što je tadašnja vlast zabranila korištenje prangije – ramazanskog topa, isti je poklonjen Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se i danas nalazi.

blank

Ministar dr Edin Ramić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice Janja, kao i predstavnici Bošnjaka u manjem BH entitetu su danas obišli projekat rekonstrukcije ulazne verande sa termoizolacijom na vakufskoj kući kod Džedid džamije, čiju izgradnju finansira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

 

(mizjanja.ba)