Piše: Haris Ljevo

Jedna od nezaboravnih scena iz kultnog serijala „Tesna koža“ jeste ona kada glavni junak filma Dimitrije Mita Pantić sluša radio prijenos utakmica fudbalskog prvenstva Jugoslavije i čeka pobjedu Radničkog u Nišu koja bi mu donijela ogromno bogatstvo na sportskoj kladionici.

Mita Pantić živio je u stanu od 40 kvadrata sa suprugom, starom majkom, dva neoženjena sina, neudatom kćerkom i podstanarkom uvijek spremnom na svađu. Njegov život bio je prava noćna mora i izlaz iz tog pakla vidio je jedino u „kecu u Nišu“.

Ono što je za jadnog Mitu predstavljao kec u Nišu, predstavlja ubistvo Olivera Ivanovića za aktuelni srbijanski politički režim i predsjednika Aleksandra Vučića.

Ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, Vučiću i njegovom režimu došlo je kao kec na desetku.

Nakon što je nepoznati počinitelj ubio Ivanovića na sjeveru Kosova, čelni čovjek Srbije sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i najavio da se Srbija povlači iz razgovora o dijalogu o Kosovu.

Vučić je čin ubistva Ivanovića okarakterisao kao teroristički i zatražio učešće Srbije u istrazi. Krivio je sve oni koji u ubistvu Ivanovića vide politički motivirano ubistvo.

Oliver Ivanović bio je čovjek koji se nikako nije slagao s politikom Aleksandra Vučića oko Kosova, što nije krio u svojim javnim istupima. U intervjuu za beogradski sedmičnik Vreme u septembru 2017. godine Ivanović je kazao kako Srbima na sjeveru Kosova ne prijeti opasnost od ekstremnih Albanaca, već Srba, te da se Srbi u strahu od takvih iseljavaju.

U posljednjih par godina u Mitrovici smo imali preko pedeset slučajeva paljenja automobila, bacanja ručnih bombi i dva neriješena ubistva. Sve se to dešava na teritoriji od dva i po kvadratna kilometra, koja je potpuno pokrivena sigurnosnim kamerama. Očigledno je da se policija boji da se ne zamjeri počiniocima, ili su počinioci uvezani sa sigurnosnim strukturama – kazao je Ivanović tada za Vreme.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je pred izbore na Kosovu kako je glas za Olivera Ivanovića glas za razbijanje srpskog jedinstva na Kosovu, da bi jučer nakon Ivanovićevog ubistva poručio kako je to „napad na ceo srpski narod“. Očito je iz dvije potpuno oprečne izjave da se radi o Đurićevom pokušaju prikupljanja političkih poena preko leđa mrtvog Ivanovića.

Opozicija u Srbiji, građanski aktivisti, članovi nevladinih organizacija i rijetki preostali mediji koji nisu pali pod utjecaj Vučića poput Danasa, Vremena, Insajdera jedinstveni su u jednom: Vučićev režim možda nije ubio Ivanovića, ali mu je zasigurno nacrtao metu na čelu.

Ubistvo Ivanovića za Vučića i njegov režim nije ništa drugo nego kec u Mitrovici.

 

(nap.ba)