Sestra svirepo ubijenog Brčaka: Ljudi jedu ćevape tamo gdje je prolivena krv mog brata

Fotografije svirepe likvidacije Brčaka Hajrudina Muzurovića iz 1992. godine obišle su svijet, a njegova sestra Šuhra Ahmetović govori za Oslobođenje.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u maju je uputilo zahtjev vlastima Brčko distrikta da se postavi spomen-ploča na mjesto gdje su svirepo ubijeni Hajrudin Muzurović i Husein Kršo. Vlasti, do danas, zahtjev ignorišu. Šuhra Ahmetović, sestra ubijenog Hajrudina Muzurovića, odlučila je sa nama podijeliti priču svoga brata. Za sjećanje i opomenu.

HVALA VAM ŠTO STE ODLUČILI GOVORITI ZA OSLOBOĐENJE. ZA POČETAK, MOŽEMO LI SE VRATITI U PERIOD PRIJE POČETKA RATA I TUŽNOG MAJA 1992. KAKAV JE BIO VAŠ BRAT HAJRUDIN MUZUROVIĆ I KOJA SJEĆANJA ČUVATE?

– Čuvam samo najljepša sjećanja. Nije što je moj brat, ali on je bio jako miran, tih, više stidan. Bio je 1953. godište, po zanimanju parketar. Firma u kojoj je radio poslala je njega i kolege u Irak, a kada se vratio, kupio je kuću. Bio je spreman da osnuje porodicu, da se oženi, imao je zaručenu djevojku. Ali, desi se to što se desi.

On je planirao da se oženi za novu 1992, međutim otac nam je umro u decembru 1991. i on je odgodio svadbu za 1. maj.

ŠTA SE DESILO TOG MAJA 1992. I KAKO STE ZAPRAVO SAZNALI ISTINU?

– Tog maja smo se razišli, ja sam sa porodicom do petog maja bila u našoj kući, a on je otišao sa roditeljima našeg prijatelja nedaleko od Brčkog, u Brku. Moja majka i mlađi brat došli su drugog maja meni na rođendan i od tada se nismo rastajali, sve do 2003.

image
Šuhra Ahmetović/Privatni arhiv

 

Sa bratom sam se posljednji put telefonom čula trećeg maja i tada mi je rekao da se vratio u Brčko, u stan već spomenutog prijatelja u Novom Brčkom. Poslije toga više ništa nismo znali.