Piše: Gradimir Gojer

Sama pojava da vrhovni zapovjednik vojnih postrojbi jedne (bilo koje države!) govori protiv države na čijem vrhu stoluje bolesna je, da ne kažem suluda je.

A kada taj državnik od jednoga dijela vojske države Bosne i Hercegovine eksplicitno traži da od naredne godine skine odore na kojima je bosanskohercegovačka zastava i odjene uniforme sa oznakama entitetskog karaktera, dakle vojne odore sa znakovljem tek jednog entiteta – Republike Srpske, onda je to udar na državu Bosnu i Hercegovinu, onda je to antidržavni akt par ekselans.

U obraćanju Dodikovom vojnicima, koji bi po njemu trebali zamijeniti državnu za entitetsku uniformu, falilo je samo da naglasi da uz to mora ići i koračnica: Sprem’te se sprem’te. Onda bi sve bilo kompletno sa naglaskom na srpstvujušće-nacionalističku temeljnicu, koju Dodik, inače, ustrajno uzgaja u svojoj političkoj profilaciji sve zaošijanijeg nacionalističkog angažmana.

Blage reakcije da, bože moj, ne uvrijede njegovu predsjedničku veličinu, niču, ali ne niti brzo niti brojno kako bi ovakav antidržavni akt zasluživao. Da sve ovo nije samo iz Dodikove glave i da se radi o široj anti bh platformi iskazat će na teritoriji BiH, dakle druge države, ministar vojni Republike Srbije, Vulin, konstatacijom da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali da vojsku ima srpski narod.

O kojem pomirenju, o kojem miru između dviju država možemo promišljati, a kamoli govoriti nakon ove, očito sa istog mjesta (beogradskog!) koordinirane antibh aktivnosti?

Dodik poziva srpske vojnike da iziđu iz redova Oružanih snaga BiH, a Vulin govori o vojsci srpskog naroda. Na sve to šuti Vulinov šef, gospođa Brnabić, a već je neprijatno slušati evidentne neistine Aleksandra Vučića o njegovom poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Sve je očito priprema za neke nove političke, poglavito srpsko-bošnjačke, a onda i srpsko-hrvatske sukobe.

Koincidentno, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

Ne bih se zadovoljio pomalo bezobraznom dosjetkom usputnicom, inače mi simpatičnog ministra Dragana Mektića, jer stvari su izmakle kontroli. Sve podsjeća na predraće 1992.

Zorno se vidi da niti Incko niti Vigenmark ništa u ovoj zemlji ne rade. Oni su tu da nešto rade, a ne da se ladaju. Dodiku odavno nije mjesto u Predsjedništvu države, a ova dva činovnika davno je trebalo da od naroda i građana države Bosne i Hercegovine dobiju oznaku persona non grata!!!

Bosna i Hercegovina je u završnom stadiju političkih metastaza.

Dokle, gospodo Amerikanci, jer vi ste nam skrojili ustav pod kojim se sve ovdje raspada? A, i kunete se svakodnevno u cjelovitost i održivost Bosne i Hercegovine…

 

(tacno.net)