Piše: Jusuf Trbić

Juče (ponedeljak 7. Novembra) čelnici koalicije “Bijeljina pobjeđuje” održali su konferenciju za štampu, na kojoj su se opet požalili  kako su nezasluženo izgubili izbornu utrku. Ništa novo, reklo bi se. Ali, neki stavovi zaslužuju komentar i makar kratki odgovor.

Nedeljko Ćorić, predsjednik bijeljinskog SNSD-a izjavio je kako su stranke okupljene oko SDS-a i Miće Mićića kupovinom odbornika ostvarile ono što nisu mogle na izborima. Kako je kratko pamćenje! Pa, taj isti SNSD je prije šest mjeseci kupio nekoliko odbornika i napravio novu skupštinsku većinu, čiji su rezultati rada bili katastrofalni. Sva njihova aktivnost svela se na smjenu starih, i imenovanje novih funkcionera, direktora, članova upravnih i nadzornih odbora, čime je kupovana lojalnost tih ljudi. Uoči izbora politička trgovina je dobila neslućeni zamah, bačene su silne pare na kupovinu glasova, a najviše su kupovali oni koji su od entitetskog vožda dobili odriješene ruke da troše koliko god im treba. Ako zafali, uzeće se novi krediti, neće ih oni vraćati! Siromašne stranke, a među njima su u RS-u najsiromašnije bošnjačke, morale su ubjeđivati svoje glasače da izađu na izbore, pa kako im bude. A jedini slučaj dokazane izborne prevare dogodio se u Amajlijama, kad su aktivisti SNSD-a i njegovih saveznika pokrali Mićića za račun Maksimovića, ali ne samo njega, već i svog kandidata Miću Živića, da bi njegove glasove dali svom drugom, valjda podobnijem kandidatu.

Toliko o moralu poraženih.

Nisam ničiji advokat, ali ovoga puta je sve prilično jasno. Kad su vidjeli da je Mićo Mićić pobijedio i da će imati većinu, makar minimalnu, i svi ostali su se počeli preračunavati : isplati li im se četiri naredne godine biti “na ledini”, ili je bolje priključiti se pobjednicima, po principu : daj šta daš. I to se do sad redovno dešavalo.

Nesuđeni gradonačelnik dr Zlatko Maksimović pokazao je još jednom zbog čega su Bošnjaci glasali za Mićića. Ustvrdivši da je Mićić izabran bošnjačkim glasovima u Janji ( nejasno mi je zašto pominje samo Janju, kad su za Mićića glasali i Bošnjaci u Bijeljini) on je rekao : “ Kolika je cijena podrške SDA trenutnom gradonačelniku, to ćemo sigurno u narednom periodu vidjeti.” Tome je dodao i konstataciju da “Bijeljina nikad nije bila bliža političkom Sarajevu”, što bi,valjda, trebalo čitati u onom famoznom Dodikovom ključu o Sarajevu kao Teheranu. Ali, obratite pažnju na riječ cijena. Za politiku koju zastupaju Maksimović i SNSD to je temelj i suština politike. Za njih sve ima cijenu, sve se može kupiti ( pa,dakle, i prodati), sve se mjeri cijenom. Kao na pijaci. Za njih ne postoji ništa što zvuči kao moral, ideja, stav, karakter, opredjeljenje, sve je to luk i voda u odnosu na cijenu. Pa, da mu pojasnim.

Gospodine Maksimoviću, vi ste, kao direktor Doma zdravlja, povukli više poteza na štetu Bošnjaka, pokazujući time šta mislite o njima. Ali, možda bi to bilo gurnuto u stranu, da koalicija, na čijem ste čelu bili, čim je napravila skupštinsku većinu, nije smijenila sve Bošnjake, uključujući i zamjenika gradonačelnika, za čiju smjenu niste imali nikakvo zakonsko uporište. Sve to – bez ikakvog razloga, bez ikakve koristi za vas.. iz čiste mržnje.  U Dodikovom stilu, naravno. Stavili ste se na čelo SNSD-ove  koalicije, pa ste i na glavnom mitingu na gradskom trgu poručili da ćete, čim pobijedite, otići u Banju Luku, da predate raport predsjedniku Dodiku. Onom istom Dodiku koji godinama, iz dana u dan, pljuje po nama i našoj državi, ukida nam osnovna prava, zabranjuje naš jezik, prijeti secesijom, organizuje referendum i prijeti nam da pazimo za koga ćemo glasati, ako hoćemo i dalje da živimo u njegovom feudu. To je onaj isti Dodik koji je izjavljivao da Mladen Ivanić nije legalni predstavnik RS u Predsjedništvu BiH, jer su ga izabrali Bošnjaci – kao da smo mi građani desetog reda, niža rasa, ljudi bez prava i bez identiteta. Čuli smo slične prijetnje i iz vašeg tabora u toku predizborne aktivnosti, sve do pozdravljanja “srpske Janje” i obećanja da  će se, kad vi dođete na vlast, Bošnjaci iseljavati iz naše opštine. Eto, gospodine Maksimoviću, zato su Bošnjaci glasali za onoga koji predstavlja suprotnost toj i takvoj politici, zato su glasali protiv dodikovske ideologije mržnje, podjela, cijepanja države i prijetnji ratom.  I bili smo spremni, svi zajedno, da za to platimo svaku cijenu.

Eto, to je ta cijena, gospodine Maksimoviću. Bošnjaci su se uspravili i rekli šta žele. Bez straha i bez ikakvih kalkulacija. I na to ćete, u godinama koje dolaze, morati pripaziti i vi, i svi oni koji Bošnjake smatraju monetom za potkusurivanje, svi koji misle da ih mogu kupiti, i to za sitninu, svi koji žele da sudbinu ove zemlje grade na etničkoj podjeli, na mržnji i uvredama, na secesiji i prijetnjama. Prošlo je to vrijeme, gospodine Maksimoviću, i dobro bi bilo da to naučite, dok još ima vremena.