Vrsni poznavatelj ustavnog prava stvarnost Bosne i Hercegovine slika na zanimljiv način – koristeći važeće norme pravnog sistema – suočavajući nas zapravo dokle smo stigli kao država i društvo.

Piše: Nedim Ademović

Svečano, povodom Dana nezavisnosti BiH, kao simbola borbe za samostalnost, nezavisnost i jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih, narodna vlast izdaje slijedeći Proglas

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju za članove Predsjedništva BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju na funkciju delegata domova naroda Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se kantonalnim skupštinama da biraju pripadnike tzv. Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili njegovi zamjenici. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu ministri ili zamjenici ministara u bilo kojoj vladi na bilo kojem nivou. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu ombudsmani BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju na poziciju sudije Ustavnog suda BiH, a ako se prijave, zabranjuje se Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u entitetskim zakonodavnim tijelima da takve sudije biraju. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da sa prijave na funkciju predsjednika ili zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu pravobranioci i zamjenici pravobranilaca BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da imaju jednak broj javnih funkcionera kao što imaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi u Vijeću ministara BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH, entitetskim vladama, vijećima naroda entitetskih ustavnih sudova i drugim kolektivnim tijelima u BiH. Nadmoć moraju imati Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju za funkciju predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju za funkciju predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da vode državne, entitetske i kantonalne zakonodavne organe Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, osim u Kantonu Sarajevo. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu premijeri Vlade Federacije BiH ili zamjenici premijera. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu birani za ministre i zamjenike ministara u Vladi Federacije BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu birani za ministre i zamjenike ministara u Vladi Republike Srpske. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu birani za direktora Federalne uprave policije. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu birani za predsjednike i zamjenike predsjednika privrednih komora u Federaciji BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da budu birani za direktora i zamjenike direktora u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH. Ove funkcije mogu obavljati samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

U Republici Srpskoj, zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih da se prijavljuju na upražnjeno radno mjesto u administrativnoj službi jedinice lokalne samouprave. Prednost imaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Zabranjuje se pripadnicima tzv. Ostalih…

Zabrane se odnose na sve pripadnike tzv. Ostalih, bez izuzetka, na oba spola, bez obzira na stepen obrazovanja, stručnost, profesionalnost, znanje, moralnost i etičnost ličnosti, te bez obzira na međunarodne standarde zabrane diskriminacije.

Sretan Vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

 

(oslobodjenje.ba)