Ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja !

– Ne smijemo imati nikakve dileme, da zlikovci ne predstavljaju ničiju vjeru, a naročito ne, da pripadaju našoj zajednici dobra i mira, poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, u hutbi na džuma-namazu, muslimanskoj molitvi petkom, prenosi Anadolija.

Kavazović je današnje predavanje na džuma-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu započeo citirajući ajet iz Kur’ana, odnosno odlomak sure Baqarat u kome se kaže: „Kada im se kaže: ‘Ne remetite red na Zemlji!’ – odgovaraju: ‘Mi samo red uspostavljamo!’ Zar!? A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju”, te nastavio:

„Islam je vjera mira. Mi muslimani, njegovi sljedbenici, u stalnom smo nastojanju da uspostavimo mir u sebi, u svojim porodicama i u društvu u kojem živimo. Naše muslimansko ime i određenje definirano je riječju ‘mir’ i njenim najdubljim značenjem”.

Zloupotreba časne vjere

Kavazović je istakao kako danas živimo u vremenu buke koju su izazvali i nametnuli zlikovci, te poručio kako „nije prvi put da je svijet, i muslimani u njemu, iskušan zloupotrebom naše časne vjere”. Podsjetio je kako se to dešavalo i prvoj generaciji muslimana, koji su, kako je rekao, ostajali zapanjeni brutalnošću zločinaca.

„Danas se nasilje u svijetu širi. Stradaju mnogi nevini ljudi. Protiv toga dižemo naš glas! Osuđujemo bezumlje i zločine nad ljudima! Ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja. Nemojmo dopustiti, da se povodimo za time, da cilj opravdava sredstva. Ubijanje nedužnih se ne može ničim opravdati”, poručio je Kavazović.

On je kazao kako “ne smijemo imati nikakve dileme, da zlikovci ne predstavljaju ničiju vjeru, a naročito ne, da pripadaju našoj zajednici dobra i mira”.

“Grijeh je saosjećati s njima. Također, ne možemo držati stranu ubicama nevinih ljudi u Gazi i Siriji, koji to čine za račun svjetskih sila. Nažalost, najbrojnije žrtve zločinaca i onih koji se protiv njih navodno bore, su muslimani. Od ukupnog broja nevinih žrtava u svijetu, ubijenih i stradalih u posljednjih nekoliko godina, preko 85 posti su muslimani”, rekao je reis IZ u BiH.

Kavazović je naglasio kako je osnovni cilj islama dobrobit ljudskog roda, te da muslimani treba da se bore da zaštite život, vjeru, razum, dostojanstvo, potomstvo i imovinu svakog ljudskog bića. Kako je rekao, ugroziti neki od ovih temelja znači ugroziti ljudski rod.

Pozvao je i vlasti da silom zaustave sve one koji šire mržnju i prizivaju teror, te uputio poziv i učenim ljudima da se javno suprostave zlu, da ga objasne i osude.

Ne dozvoliti da zlo pobijedi

“Sada je potrebno da svi ustanemo i da ne dozvolimo da nas zlo pobijedi. Ne dozvolimo da strah ovlada našim čulima. Učinimo sve što je u našoj moći da mu se suprostavimo. Pozivam sve dobronamjerne ljude da svojim nesmotrenim reakcijama na nedjela zločinaca ne pomažu njihovim ciljevima. Ne dopustimo im da stigmatiziraju cijelu našu zajednicu. Oni na to i računaju. Pozivam mlade ljude da zaštite i sačuvaju svoju vjeru i zajednicu!

Vi njoj pripadate, čak i više nego mi stariji. Pokažite ponos i dostojanstvo i, onako kako su naši preci znali znali braniti svoje vrijednosti, činite i vi: mudro, strpljivo i odlučno. Pozivam sve koji misle da se nasiljem i terorom može riješiti nepravda, njihove učitelje, inspiratore, organizatore i pokrovitelje da se dozovu pameti, pokaju i napuste stranputicu i vrate u okrilje džemata i srednjeg puta”, poručio je Kavazović.

Današnju hutbu reisu-l-ulema je završio je molitvom: “Gospodaru naš. Pomozi nam u našim stremljenjima da dobro i mir zavladaju među ljudima”

 

(Kliker.info)