Nekada ugledni Politikin zabavnik rehabilitira Dimitrija Ljotića

Tragično je što u Srbiji 75 godina nakon pobjede fašizma i nacizma jača politika revizionizma, poručili su nezavisni novinari, antifašisti i predstavnici Židovske općine.

Tekst novinara Nemanje Bačkovića pod naslovom ‘Ko su bili ljotićevci’, koji je srpski Politikin zabavnik objavio 18. siječnja, izazvao je lavinu osuda zbog pozitivnog pisanja o liku i djelu DimitrijaLjotića, političara i suradnika nacista tijekom Drugog svjetskog rata. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), kao i Udruženje antifašista Zrenjanina, Liga socijaldemokrata Vojvodine te Židovska općina Beograda, jednoglasno su osudili ovaj pokušaj rehabilitacije Ljotića.

Kao sporne tvrdnje u tekstu navode kako Politikin zabavnik piše da se Ljotić ‘brinuo o redu u Srbiji’, da je imao ‘jedinice visokog morala’, da je ‘osuđivao pogrome Jevreja’, da je te da je dobar dio srpskih masona ‘spasao iz logora’.

Tekst je objavljen kao dio dužeg članka o ljotićevcu Henriku Lautneru, alias Milošu Vojinoviću, komandantu Četvrtog bataljona Srpskog dobrovoljačkog korpusa.

‘Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju’, smatraju novinari u NUNS-u i NDNV-u te upozoravaju da se najmlađim čitateljima ‘nekada uglednog i dragog Politikinog zabavnika koji obeležava 80 godina postojanja’ pod civilizacijskim vrijednostima o kojima bi trebali učiti ‘poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori’.

Iz novinarskog udruženja kritizirali su glavnog i odgovornog urednika Politikinog zabavnika Zefirinija Grasija, ujedno i direktora izdavača ADPolitike, koja je ujedno i izdavač Ilustrovane politike.

‘Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu, a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije’, upozoravaju iz NUNS-a i NDNV-a aludirajući na, kako kažu, ‘klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji’ te ‘serijal ‘sramnih pamfleta’ u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije’, koje je objavila Ilustrovana politika.

I Udruženje antifašista Zrenjanina također je najoštrije osudilo tekst pod naslovom ‘Ko su bili ljotićevci’ u, kako kažu ‘renomiranom’ Politikinom zabavniku. Izrazili su svoju nevjericu zbog činjenice da je u tom listu ‘izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ‘ZBOR’ Dimitriju Ljotiću’.

Osudili su što autor nije spomenuo ni kolaboraciju s okupatorom, zločine nad građanima Srbije, pokolj Roma ili holokaust.

Smatraju da je tragično što u Srbiji 75 godina nakon pobjede fašizma i nacizma ‘jača politika revizionizma i da su ovakvi tekstovi ili javni nastupu postali veoma česti’ te su pozvali sve antifašiste da javno osude ‘ovaj, ali i druge sramotne oblike revitalizacije ideja za koje smo mislili da su davno poražene’.

‘Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti’, poručili su iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Iz Židovske općine Beograd uputili su otvoreno pismo naslovljeno na glavnog urednika Grasija. ‘Zbunjeni smo i konsternirani tekstom ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’ autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom ‘Ko su bili Ljotićevci?’ u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca’, započeli su svoje pismo beogradski Židovi.

Podsjetili su kako se Dimitrije Ljotić i njegov pokret ZBOR ‘nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima’. ‘Dimitrije Ljotić JE BIO lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta’, podsjetili su te dodali kako je ideologija ovog korpusa bila identična nacističkoj.

‘Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji ZBOR otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. ‘Antimasonska izložba’ koja je bila usmerena ka ‘razotkrivanju judeokomunističke zavere’ a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči ‘Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja’’, napisali su iz Židovske općine Beograd te izrazili sumnju u činjenicu da autor teksta ne zna za ove događaje, kao i to da je pojavom ZBOR-a ‘antisemitizam javno deklarisan kao otvorena rasistička programska politika’.

Podsjetili su i da su nacisti financirali Ljotića, kao i Pavelića, te da su mnogi od čelnika Zbora imali izraženo antisemitske stavove. ‘Takvi ljudi su bili najbliži saradnici čoveka o čijem ste životu objavili ušećerenu verziju a pogibiju njegovih kvislinških vojnika romantizovali na kraju samog teksta ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’’, smatraju u Židovskoj općini Beograd.

‘Gospodine Grasi, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Gebels. Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika’, poručili su iz Židovske općine te od glavnog urednika zatražili ispriku u ime 16 tisuća sugrađana Židova.

 

(portalnovosti.com)