Piše: Dženana Halimović

Hrvatski poslanici u Skupštini Kantona 10 u Livnu nedavno su izglasali Deklaraciju o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog tribunala šestorici hrvatskih čelnika “Herceg-Bosne” osuđenima za udruženi zločinački poduhvat iz vremena Domovinskog rata, Izborni zakon i pokušaje brisanja naziva Hrvatski iz naziva institucija.

U Deklaraciji se navodi kako se u Federaciji Bosne i Hercegovine pokušava zatrati sve što je hrvatsko, jer “očito da smo suočeni s jasnim planom našeg istrebljenja, a ne s nepoznavanjem činjenica”. Stoga se pozivaju hrvatski predstavnici da počnu ostvarivati “hrvatsko pravo na treći entitet”.

Na Deklaraciju su reagovali Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Država u BiH podsjetivši kako podrška ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak.

Analitičari smatraju da ovakva politika mržnje i neprihvatanja činjenica nanosi štetu ponajprije narodu kojeg zastupaju takvi zvaničnici.

Presudu haškoj šestorki osuđenoj u Hagu zbog najtežih zločina nad nehrvatskim stanovništvom na teritoriji “Herceg-Bosne” potpisnici Deklaracije vide, kako kažu, kao politiku zatiranja Hrvata.

“Presude hrvatskoj šestorki su samo pokušaj završetka protuhrvatske i protupravne politike, potpomognute sve jačom težnjom bošnjačkog korpusa u Federaciji da se od Federacije, ako ne i od čitave BiH, stvori bošnjačko islamski kalifat u srcu Europe”, navodi se u Deklaraciji.

Istu matricu zastupaju i politički predstavnici na nivou BiH koji dijele stav svojih kantonalnih kolega. Sudeći prema tome, ovo je tek početak.

“Kada svakodnevno imate inicijative u BiH koje idu u tom pravcu da jedan narod izbrišu kao konstitutivan, da izbrišu nacionalni predznak, šta možete očekivati, kada su stvari u BiH, ovakvoj kakve jesu, gdje se želi dominacija i gdje se sve ispolitizira. Šta možete očekivati?”, pita se predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto.

Očekivati se može poštovanje prema drugome, prihvatanje odgovornosti i odmak od zločinaca, smatra direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača.

Tokača: Pogubna politika
Tokača: Pogubna politika

Ovo su pokušaji da se političkim sredstvima ostvare ratni ciljevi, ali time se šteta, smatra Tokača, nanosi samo Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Ti ljudi, što više rade na tom pitanju, što ga reafirmiraju, sve više čine kontrauslugu upravo građanima hrvatske nacionalnosti, bosanskim Hrvatima. Ljudi koji bi trebali da se okrenu i svoju sudbinu vežu za ovu državu. Upravo ta potpuno pogrešna politika koja je započela agresijom i politikom Franje Tuđmana, pa se nastavila sve do današnjih dana, učinila je da su Hrvati, kao građani Bosne i Hercegovine, izloženi demografskoj katastrofi. Sve ih je manje u Bosni i Hercegovini i procentualno gledano, u BiH ih živi između osam i devet posto. To je jedna pogubna politika”, ukazuje Tokača.

I profesor na Franjevačkoj teologiji fra Ivo Marković protivi se širenju politike mržnje.

“Herceg-Bosna je najveći promašaj hrvatske politike općenito, to je pravi politički monstrum koji je nanio neizmjerno zlo, prije svega, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i opterećuje politiku Republike Hrvatske. Zato je nužno raskrinkati tu Livanjsku deklaraciju”, navodi Marković.

“Aktualna politika HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica BiH)”, kako ocjenjuje “ovisi o nasljedstvu Herceg-Bosne i njih samo zanima da očuvaju tu Herceg-Bosnu kao hrvatski entitet, kao svoju prćiju koja bi utjelovila njihove rezultate rata kako se ne bi pokazali kao totalni gubitnici”.

“HDZ ne zanima Izborni zakon, niti ikakva ravnopravnost Hrvata u BiH. Uvjeren sam kada bi sada svi prihvatili HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona bez trećeg entiteta, oni ga ne bi prihvatili, njih ništa ne zanima osim te njihove prćije”, napisao je Marković za portal vijesti.ba.

U tekstu sporne deklaracije stoji i ono što analitičari vide kao prikrivenu prijetnju, jer se poziva na to da će, ukoliko Evropska unija i druge svjetske sile ne promijene svoju politiku a navodno zatiranje Hrvata se nastavi, Bosna i Hercegovina postati faktor nestabilnosti.

“Pozivamo sve druge hrvatske županije i sve hrvatske predstavnike da se zajednički odupremo pokušaju našeg istrjebljivanja i odlučno počnemo ostvarivati hrvatsko pravo na treći entitet kao jedini pravno politički okvir našeg opstanka”, ističe se u Daklaraciji.

Postupak kantonalne Skupštine pokazuje kako se, u stvari, političari olako odnose prema patnjama drugih, te za svoje dobro manipulišu, kaže predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović.

“Građani BiH tako naivno vjeruju tim kriminalcima i lopovima koji se, nažalost, nalaze u našim institucijama i koji nas bezočno lažu i manipulišu. Deklaracija je bacanje prašine narodu u oči od koje niko nema koristi osim tih političara koji se time bave i koji ni ne znaju raditi ništa ozbiljno za ovu zemlju za budućnost, ekonomiju, privredu, ostanak mladih, nego manipulišu i lažu koristeći se lakovjernošću građana”, ocjenjuje Todorović.

Reagovali su i u Ambasadi SAD-a naglasivši kako “podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera”.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH slična poruka u kojoj, između ostalog, stoji: “Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazna osnova za put ka pomirenju i boljoj budućnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine”.

O sudbini Deklaracije odlučivat će Ustavni sud Federacije BiH, s obzirom da je Klub Bošnjaka u Skupštini Kantona 10 pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

 

(slobodnaevropa.org)