Posveta prof.dr. Munibu Maglajliću

Profesor Munib Maglajlić, naš direktor, zaista je preselio na Ahiret

Juče smo u jutranjim satima saznali da je naš direktor Instituta za bošnjačke studije pri BZK „Preporod“, prof. dr. Munib Maglajlić, iznenada preselio na Ahiret, ali smo svi bili zbunjeni i tužni i potajno smo se nadali da će neko javiti da je to greška i da je profesor dobro. Međutim, jutros, nas je dočekala strašna realnost, profesor je zaista preselio, te ga uzalud čekamo. Juče od šoka nisam ništa mogla kazati, ali danas osjećam potrebu da nešto kažem.
Profesor je svaki dan dolazio u „Preporod“ oko 10 sati: dvaput je zvonio na interfon, nakon ulaska, redom je sve selamio, Hatidžu, Almedinu (kojoj bi ljubazno rekao da mu napravi nes, i uvijek bi hvalio njen nes), Sabahetu i na kraju mene. Uvijek bi radoznalo pogledao moj sto i pregledao nove knjige, te se raspitivao o svemu u Biblioteci.
Mi smo, naime, zajedno stvorili ovu našu Biblioteku. Početkom 1992. godine, nazvao me profesor Maglajlić i ponudio mi posao bibliotekarke u novoj biblioteci, koju tek treba osnovati i organizirati rad u njoj. Pitao me da li bih ja to znala uraditi, a ja sam sva sretna odgovorila da ću pokušati. Mojoj sreći nije bilo kraja što mi je ukazao takvo povjerenje i ponudio ovaj, za mene, izazovni posao.

Picture-042-1024x682

Rekao mi je da se udruženje „Naša djeca“, koje je bilo prije u našim prostorijama, iselilo i da možemo početi sa formiranjem biblioteke.
Prvi dan sam zatekla tridesetak knjiga na stolu: Ediciju Muslimanska književnost XX vijeka u 25 knjiga i komplet Izabrana djela Hamdije Kreševljakovića, te smo s tim počeli. Nabavila sam pečate, inventarsku knjigu, karte knjige, a na pisaćoj mašini sam kucala kartice za Autorski i stručni UDK katalog, te ih redala, u početku, u bijele kutije od cipela…
Kasnije je profesor puno pomogao da se nabavi oprema za biblioteku, šta god sam trebala i predlagala: izrađen je drveni kataloški ormarić, kupljene police za depo, kupljen bibliotečki softver i ,naravno, puno knjiga.
I tako već 23 godine, koliko postoji Biblioteka, smo sarađivali i danas mogu reći da imamo bogatu Biblioteku sa 16.000 naslova, koja uveliko pomaže naučno-istraživačke projekte u okviru Instituta za bošnjačke studije pri BZK „Preporod“.
Profesor je bio istinski zaljubljenik u knjige: pisao ih je, sakupljao i preporučivao obavezno čitanje, a biblioteka mu je bila veoma drago mjesto.
Puno sam tužna jer sam izgubila iskrenog prijatelja i saradnika…

 

Isma Kamberović