Piše: Slobodan Vasković

Notorno je da potop niko i ništa nije moglo spriječiti.
Notorno je da vlasti Republike Srpske nisu ništa učinile da ublaže posledice kataklizme; da bar u minimalnoj mjeri otupe oštricu i razmjere razaranja.
Notorno je da su vlasti Republike Srpske svojim nedjelovanjem, nesposobnošću, nekompetentnošću, drskošću, arogancijom i neviđenim bezobrazlukom, doprinijele da se stotine hiljada ljudi nađe u životnoj opasnosti, prepušteni na milost i nemilost epskoj stihiji.
Notorno je da su vlasti Republike Srpske otuđena grupa građana izuzetno opasnih namjera, koji ne prezaju da i u najtežim i kataklizmičnim uslovima, iskorištavaju nesreću i tragediju i pokušavaju unijeti razdor i neprijateljstvo među građane.
Notorno je da su se građani, zajedno sa lokalnim vlastima, samoorganizovali, spasili što se spasiti dalo i nisu dozvolili samoživoj, egoističnoj, pokvarenoj, korumpiranoj bulumenti da raspolažu njihovim životima.
Notorno je da niko nije gledao kako se ko zove i koje je vjere, već je pomagao koliko je mogao.
Notorno je da je najveći broj onih koji nisu stradali pravovremeno pritekao u pomoć potopljenim, što je spriječilo enormne ljudske žrtve, iako su i ove dosadašnje ogromne.
Notorno je da nikakav sistem u Republici Srpskoj ne postoji, da su uništene institucije, koje su se pokazale potpuno trulim i neupotrebljivim, da nema alata za samoodbranu, da ne postoje nikakvi planovi za ambijent prirodne i bilo koje druge katastrofe, da individue koje upravljaju ovim entitetom nemaju ni zere savjesti, morala, ljudskosti, već je riječ o otuđenoj grupi koja postoji zbog sebe i tajkuna, što su po njihovom nalogu opljačkali ovu zemlju.
 premijerka
Notorno je da ne postoje finansijske rezerve za vanredne situacije, da ne postoje robne rezerve, da ne postoji ama baš ništa što bi postradalima pomoglo.
Notorno je da je podobnost, koja u sebi podrazumijeva poltronstvo i nesposobnost, dovela do ovakvog stanja.
Notorno je da je bjesomučna pljačka, koja in continuo traje devet godina osnovni uzrok nereakcije i zločinačkog ponašanja vlasti.
Notorno je da u Republici Srpskoj postoje dvije kaste – vladajuća, koja nema nikakvog dodira sa onom drugom, višestruko mnogobrojnijom, pod kojom se vodi stanovništvo.
Notorno je da su vlasti Republike Srpske napravile zločin protiv sopstvenog naroda odbijajući da proglase vanredno stanje, iako su, kako sada tvrde, znali da se katastrofa priprema tri dana prije njenog dolaska.
Notorno je da su vlasti Republike Srpske odbile da proglase vanredno stanje, kako ne bi preuzeli odgovornost za spasavanje građana, gradova i svih dobara.
Notorno je da aktuelnim napadima na lokalne organe vlasti i pokušajem preuzimanja komande nad postradalima, Režim pokušava da sakrije svoje prljave i kriminalne postupke, proistekle iz neproglašenja vanrednog stanja na vrijeme.
Notorno je da je Milorad Dodik najodgovorniji za ovakvo stanje, jer on drži svu vlast u ovom entitetu.
Notorno je da on, teškom zloupotrebom nesreće i Javnog servisa, pokušava da spriječi političku štetu koja mu je nanesena kriminalnim ponašanjem državnog aparata koji je uspostavio.
Notorno je da neko ko se smatra predsjednikom ne treba da se vozi čamcem, već mora da pokuša uspostaviti sistem.
Notorno je da Dodik nije sposoban za to, ali jeste za sijanje mržnje, napade, vrijeđanje…, od čega nije prezao ni usred potopa.
Notorno je da je Milorad Dodik najobičnija kukavica, jer je kao kukavičije jaje na čelo Kriznog štaba postavio nesposobnu Željku Cvijanović, a nije lično preuzeo tu poziciju.
Notorno je da će je, bez milosti, potopiti, kako bi sebe pokušao spasti.
radojicic poplave
Notorno je da je Željka Cvijanović najodvratnija osoba koju smo imali prilike slušati i gledati tokom katastrofe: drskost, arogancija, bezobrazluk, bahatost ove poluinteligentne individue uvreda je za svakog ko živi u ovoj zemlji; to je slika jada i bijede Režima, njegove truleži, smrada i bolesti.
Notorno je da je ta nesposobna i nekompetentna individua samo dio plejade istih takvih, među kojima je i Igor Radojičić, koji nas je u preskupom svijetloplavom džemperčiću obavještavao o meteorološkim prilikama. Isti taj danas tvrdi da su se vlasti BiH, čije su oružane snage i helikopteri intenzivno spasavali ljude i spasili ih na stotine, “ponašale kao da su poplave u Mongoliji”, a on se ponašao kao da su poplave na Marsu.
Notorno je da te spodobe, uz prateći hor klonova, predstavljaju najgori i najcrnji dio ovog društva – oni su za tri dana potopa u Bijeljnu poslali sto kilograma hrane. I predstavili to kao izuzetan napor. Zar treba dalje!
Notorno je da ta ista nesposbna neprijateljska bulumenta sada pokušava ostvariti nadzor nad humanitarnom pomoći, kako bi ponovo na narodnoj solidarnosti i narodnoj muci pokušali ubrati neke političke poene.
Notorno je da će nastaviti sa izazivanjem mržnje, napadima na postradale, pljuvanjem, uvredama, osionošću, bezobrazlukom, bahatošću, jer drugačije i ne znaju. Obučeni u plave džemperčiće i bijele gumene čizmice, kako bi pokazali koliko su čisti i fini, za razliku od ostatka naroda.
Notorno je da je strašna voda odnijela i njih, i to zauvijek.
(www.slobodanvaskovic.blogspot.com)