Piše: Samir Karić

Mladi muškarac kojeg na fotografiji tuku dvojica arkanovaca ispred nekadašnjeg Urbanizma u Bijeljini, najvjerovatnije je jedan bijeljinski Albanac, čija je druga fotografija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu obišla cijeli svijet.

Naime, ovih dana je Jusuf Trbić, bijeljinski pisac i novinar, uputio poziv svojim sugrađanima da pokušaju prepoznati mladića na fotografiji, kojeg tuku zločinci. Trbić je napisao da je fotografiju napravio vjerovatno Ron Haviv, koji je snimao na tom mjestu sve dok vojnici nisu pozvali Arkana. Havivu su tada oduzeti i film i fotoaparat.

Slika obišla svijet

“Ali, američki fotoreporter je, dok je Arkan dolazio, pričajući usput s nekim svojim vojnicima, uspio izvaditi stari film iz aparata i ubaciti novi, pa nastaviti s fotografisanjem. Tada je snimio kako arkanovci bacaju sa sprata isprebijanog Albanca, koga su pokupili ispred Redžepove kuće. Haviv je Albanca snimio i tamo, sa podignutim rukama. Kad je pao na asfalt sa sprata, još je bio živ, a arkanovci su počeli da ga udaraju čizmama i kundacima. Zatim su ga unijeli u zgradu”, kazao je Trbić, dodajući da su arkanovci Albanca najvjerovatnije polijevali vodom (što se vidi na fotografiji), jer je nakon pada sa sprata izubio svijest.

na-fotografiji-je-bijeljinski-albanac_0_16522

I zaista, kada se uporedi muškarac sa fotografije ispred Redžepove kuće, koja je 1992. obišla cijeli svijet i fotografija muškarca ispred Urbanizma kojeg premlaćuju arkanovci, dolazi se do zaključka da se radi o istoj osobi. Naime, oba muškarca nose sivu jaknu čija je unutrašnja strana zelena, te crni džemper ispod kojeg viri kragna bijele košulje. Uzimajući u obzir Havivovu priču i upoređujući fotografije, jasno je da se radi o istoj osobi – bijeljinskom Albancu, koji je u tom gradu bio konobar.

Spisak ubijenih

“Meni je Ron Haviv rekao da je čuo da je taj Albanac preživio. Ne znam kako je uspio, ali valjda je preživio. Imam spisak svih ubijenih Albanaca, ali ne znam o kojem se tačno radi”, kazao nam je Trbić, navodeći da je u Bosni i Hercegovini tokom rata najviše Albanaca ubijeno u Bijeljini.

Također, nagađa se da je muškarac sa fotografije jedan od braće Belkića. Naime, prema Trbićevom sjećanju, u aprilu 1992. godine u Urbanizam su dovedena i dvojica braće Almir (27) i Ibrahim (26) Belkić, koji su kasnije ubijeni u Gradskom parku. Almirova supruga, koja živi u Njemačkoj sa djetetom, nakon što je vidjela fotografiju, nije mogla potvrditi da se radi o njenom rahmetli mužu.

Inače, braća Almir i Ibrahim, koje su Arkanovci ubili 1992. godine, Izetini su sinovi. Ona je iste godine izgubila i muža Mevludina. No, tu nije kraj njenoj tragediji iz 1992. Naime, njena sestra Safa Bilalić iz Zvornika je tokom etničkog čišćenja ovog podrinjskog gradića izgubila muža Sabita i sinove Samira i Senada.

 

(www.oslobodjenje.ba)