Prijavite se

186

Piše: Jusuf Trbić

Kao što znate, ovogodišnji opšti izbori u BiH održaće se u oktobru, i od toga će bitno zavisiti budućnost naše domovine i svih nas. Ovoga puta situacija je ozbiljnija nego ikad prije, jer naša zemlja je u velikoj krizi, umjesto naprijed, mi smo krenuli nazad, u haos i raspad, i jedina šansa da se dovranišemo upravo su izbori. Drugog nema.

Etnička podjela i nesretni Dejtonski sporazum, secesionizam Dodika i Republike Srpske, ali i dijela hrvatskih stranaka,  i nepostojanje probosanskog fronta, napravili su od ove države močvaru iz koje postoji samo jedan izlaz : pobjeda Bosne na izborima i stvaranje novog političkog ambijenta. Izmjene dejtonskog Ustava su moguće, ako u državni parlament uđe dovoljno onih koji ovu zemlju osjećaju kao svoju, a poboljšanje položaja Bošnjaka u RS moguće je ako u entitetski parlament uđe dovoljno poslanika koji  mogu, na odgovarajući način, artikulisati i braniti interese države i njenih građana. Ove godine učinjeno je i ono što nikad nije : na  jednoj listi u RS ujedinjene su sve probosanske partije, njih devet ( osim SDP-a)  pod vođstvom Koalicije “1. mart”, i to je velika šansa za ovu zemlju i sve nas. Dokazuje to, na svoj način, i panika u redovima vlasti u manjem entitetu, za koju je ujedinjavanje probosanskih snaga – smrtna opasnost. Sad je sve do nas.

images

Na žalost, do sad su Bošnjaci na izbore izlazili u neshvatljivo malom broju. U Bijeljini i Janji to je manje od jedne trećine, što je nevjerovatno. U svijetu na birališta obično ne izlaze oni koji dobro žive, pa im je skoro svejedno ko će biti na vlasti, ili oni koji misle da njihov glas neće ništa promijeniti. Ali, za  nas su izbori jedina šansa, druge nema, jer je vrijeme ratovanja, srećom, daleko iza nas. Sto puta sam se čudio bijeljinskim Bošnjacima. Mnogo njih neće da glasa jer, navodno, niko ništa nije učinio za njih. Oni ne misle o tome da je danas situacija u Bijeljini i Janji za njih sto puta bolja nego prije desetak godina, zahvaljujući borbi  nekih od nas. Uz to, kako i da dobiju bilo šta, kad nemamo predstavnika u opštinskom parlamentu? U prošlom mandatu ja sam bio jedini Bošnjak u tom tijelu, uz 30 Srba, pa ipak smo uspijevali ponešto učiniti. Da nas je bilo četiri ili pet, sve bi bilo drugačije, jer se bez nas ne bi mogla donijeti ni jedna bitna odluka. Politička snaga je danas najvažnija. A svako treba jednom da se zapita šta je on učinio za druge, a ne da samo čeka da njemu neko nešto da.  Na prošlim izborima opet je izabran samo jedan Bošnjak, ovoga puta iz Janje. Bijeljinci su , očigledno, smatrali da njima ne trebaju predstavnici u vlasti, makar zakonodavnoj, jer ih većina nije izašla na glasanje. Neki se pravdaju time da, eto, nemaju za koga da glasaju, što je budalaština, jer je na spiskovima bilo stotinjak bošnjačkih imena. Neki su čak namjerno ubacivali u kutije prazne listiće, jer, kako su govorili, time izražavaju protest protiv vlasti. A ta vlast, banjalučka i bijeljinska, platila bi im da upravo to urade : da ne izađu na birališta, da ne glasaju za Bošnjake ili da vrate prazan listić, jer oni time, praktično, glasaju za najjaču srpsku stranku. To je značilo : za SNSD na entitetskom, a za SDS na opštinskom nivou.

Neći da govorim o onim Bošnjacima koji su, za sitan šićar ili prazna obećanja, ili, jednostavno, zbog mahalske zlobe, glasali za srpske stranke, a takvih je na prošlim izborima i u Bijeljini i u Janji bilo mnogo. Neću ni o onima koji, zbog neobrazovanosti i male pameti okreću leđa izborima, kao da se njih to ne tiče, a  takvih ima koliko hoćete. I jedni i drugi su, htjeli to oni prihvatiti ili ne, veći dušmani državi i narodu od onih koji su nam sve ovo i napravili. Jer, ne mogu ni pola sata u dvije godine odvojiti za opšti interes, a mogli bi, masovnim izlaskom na izbore, promijeniti čitavu situaciju za dva dana. Kad ne mogu to, kako bi učinili šta više? Neću ni o Bošnjacima u inostranstvu, koji, uz piće, meze i muziku, neizmjerno pate za zavičajem, puna su im usta patriotizma, a ne nađu za shodno ni da se registruju za izbore. Ovoga puta za njih je zakonski rok 29. juli da se prijave za ovogodišnje izbore. Oni koji to ne učine, neka više nikad ne pominju ni Bosnu, ni Bošnjake. Neće imati pravo na to. Za one koji ne znaju kako da to učine, evo link, naveden ispod teksta, kliknite na njega, pa ćete saznati sve što treba.

Na narednim izborima možemo promijeniti sudbinu naše domovine. Niko više ne traži žrtve, čak ni finansijsku ili bilo kakvu drugu podršku. Samo registrovanje za izbore, i glasanje. Samo to. Oni koji ni to ne mogu da urade, ne zaslužuju više da budu građani Bijeljine i Bosne. To je moja poruka njima.

 

Link za registraciju:

http://www.izbori.ba/Documents/OpciIzbori2014/Dokumenti/Biraci/PRP_1-BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_BiH-bos.pdf