GRADONAČELNIK WINDSORA PROKLAMACIJOM OBZNANIO DA SE 11. JULI 2015. OBILJEŽI KAO DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

Gradonačelnik grada Windsor, Ontario, Kanada je izdao proklamaciju kojom 11. jul 2015., obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu i period jula 11-17. 2015. godine kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK } i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su vijest o donošenju Proklamacije.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Mr. Hamdija Čustović, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, dodajući: “Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora da stoje na strani pravde i mira, te pomažu gražanima BiH ka putu u bolju buducnost.”

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, dodajući: ” Mnoge preživjele žrtve agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. Proklamacija pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida. Proklamacija potvrđuju odlučnost grada Windsora u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada Senad Aličehajić je rekao: “Još jedan pečat istine o Srebrenici i BiH danas je udaren u Windsoru, Ontario, Kanada. Ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda. Onima koji su izgubili najmilije znaći i to kad ih se neko sjeti, kad im pruži ruku pomoći i suosjećanja, znaći i to kad neko prizna grešku ili pokuša da je ispravi. Sve su to ljudske vrline koje treba gajiti i vrednovati. Dobro je znati da ima ljudi u svijetu koji se bore za istinu, pravdu i ljudska prava. Bosanska Zajednica u Windsoru, iako mala po broju, ponosna je na ovaj grad. Iz ovog grada potekla je akcija za usvajanje prve rezolucije u Kanadskom Parlamentu, a nakon 5 godina Brian Masse, član parlamenta iz Windsora, reafirmiše genocid u Srebrenici još jednom rezolucijom i uvrstava genocid u Srebrenici među 5 priznatih svjetskih genocida. Današnja proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen obilježje žrtvama Srebreničkog Genocida. To bi doista upotpunilo priču o ovom malom gradu i njegovoj maloj Bosanskoj zajednica”.

blank

Transkript Proklamacije objavljen na službenoj stranici grada Windsora, citywindsor.ca:

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kanadski parlament donio dvije rezolucije u 2010 I 2015. godini kojom se priznaje genocid što su srpske zločinačke snage počinile u Srebrenici i cijeloj Bosni 1992-1995,

DAJE SE NA ZNANJE, da se 11. juli. 2015 godine obilježava kao 20-godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti pogubljeno po kratkom postupku i 30.000 su protjerani iz svojih domova u najgorem zločinu u Europi od Holokausta,

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica podiže svijest o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno pamt civile koji su poginuli kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini,

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike krovna organizacija kanadskih i američkih Bošnjaka,

DAJE SE NA ZNANJE, da grad Windsor prepoznaje važnost ovog događaja kako bi bosanski narod kroz istinu i pravdu došao do pravednog okončanja,

SADA I OVIM PUTEM, Gradonačelnik grada Windsora Drew Dilkens proglašava objavljuje dan 11. Jula, 2015. kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula 2015. kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Windsor, te ovim povodom poziva sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

 

(bosnjaci.net)