Piše: Jusuf Trbić

Spektakularnim vatrometom otvorene su ovogodišnje, 15. po redu Ljetne večeri u Janji. Dodijeljena su priznanja sponzorima i zaslužnim pojedincima, a zatim je održan cjelovečernji koncert folklora i narodne muzike KUD-a “Mula Alija Sadiković” i gostiju. Do dugo u noć odjekivali su zvuci sevdalinki, a prepuno dvorište Doma kulture uživalo je u svemu što se moglo vidjeti na velikoj ljetnoj pozornici.

Drugog dana, u nedjelju 4. avgusta održana je književna tribina na kojoj je glavni gost bio čuveni pjesnik i izdavač Šimo Ešić iz Tuzle, koji je obilježio 50-godišnjicu stvaralačkog rada. U tom vremenu tuzlanski pjesnik, koji je ušao u domaće i inostrane antologije poezije za djecu i udžbenike za osnovne škole, objavio je 30 knjiga, a njegova izdavačka kuća Bosanska riječ ravno hiljadu naslova knjiga, od kojih su mnoge obilježile noviju bosanskohercegovačku književnu produkciju. O tome je, uz Ešića, nadahnuto govorio književnik Zejćir Hasić.

U nastavku večeri promovisana je nova knjiga eseja Jusufa Trbića “Tri boje tame”, djelo koje na iscrpan i studiozan način kritički analizira aktuelnu političku situaciju u Bosni, opterećenu etničkom podjelom i trostranom, etno-konfesionalnom vladavinom koja polako ubija Bosnu i njenu hiljadugodišnju tradiciju zajedničkog života. Šta nam se dešava, ko je kriv za stvaranje plemenskog društva beskrajno udaljenog od normalnog svijeta, kakav je naš sopstveni udio u tome i ima li izlaza – to su teme koje se na beskompromisan način, izuzetno kritički i uz veliku erudiciju izlažu zanimljivim i kompleksnim stilom. To je knjiga koja će mnogostruko obogatiti pažljivog čitaoca i natjerati ga da se duboko zamisli nad ponorom u koji nas vode nacionalistilčke politike koje razaraju Bosnu.O knjizi su, pored autora, govorili i Emir Musli i Mustafa Gradaščević.

Za ponedjeljeak je planirana već uobičajena Medicinska tribina, na kojoj će dr Salih Musemić iz Tuzle govoriti na temu : “Uslovi nastanka zaraznih bolesti”. U utorak se održava još jedno književno veče. Biće predstavljena nova knjiga janjarskog hroničara Asima Osmanbašića” pod naslovom “Moji drugovi i sasvremenici”, a zatim i knjiga poezije Seada Adanalića “Bosna i duša”. U srijedu je na programu pozorišna predstava “Muška posla”, a u četvrtak 8. avgusta je tradicionalna proslava Dana mjesne zajednice Janja, na obali Drine. Zatvaranje ovogodišnjih Ljetnih večeri je u petak 8. avgusta, uz veliki koncert ilahija i kasida na ljetnoj pozornici, povodom Kurban-bajrama.