Piše: Jusuf Trbić

U opsežnoj akciji pripadnika SIPE, po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno je deset lica, pod optužbom da su počinili ratni zločin u selu Lokanj, na području zvorničke opštine. O tom zločinu sam pisao i u mojoj prvoj knjizi, a i kasnije, čudeći se što to niko ne istražuje. A radi se u ubijanju više od šezdeset civila. Slučaj je pokrenulo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, ali je zbog složenosti predmeta, sve to preuzelo Tužilaštvo BiH.

Da podsjetim. U julu 1992. godine  grupa od 122 mještana  teočanskih i ugljevičkih sela krenula je u pravcu sela Vitinice, opština Ugljevik, na slobodnu teritoriju, jer u opkoljenom teočanskom kraju nije više bilo ni hrane, ni uslova za život. Na području sela Lokanj presreli su ih pripadnici vojske i policije RS, kojima su se pridružili i neki mještani Lokanja, i zarobili 67 osoba, među kojima je bilo i žena i djece. Kako je rečeno u zvaničnom saopštenju, “ žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata, izdvajanjima po grupama, vršeno je masovno streljanje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava.” Tijela su kasnije razmijenjena, i taj slučaj je malo ko pominjao.

Istraga je došla do imena potencijalnih ubica, među kojima su i bivši visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura. Među deset do sad uhapšenih nalaze se I bivši policajci Goran Maksimović ( 1953) i Ljiljan Mitrović ( 1962), a traga se za Vinkom Lazićem, bijeljinskim advokatom, koji je u vrijeme zločina bio načelnik policije u Ugljeviku. Sumnja se da mu je dojavljeno da se sprema hapšenje, pa se on “sklonio” u Beograd.

I, kao i u svim drugim ovakvim slučajevima, javili su se pripadnici boračkih organizacija Bijeljine, Zvornika i Ugljevika, da protestuju protiv hapšenja. Osudili su ovu akciju, mada su svi uhapšeni do sad saslušavani namanje pet puta. Vladan Matić, predsjednik zvorničkih boraca, izjavio je tom prilikom : “ Ponižava i boli to što su hapšenje Srba snimale i kamere Federalne televizije.” A predsjednik Opštinske organizacije boraca Ugljevika i sekretar Gradske boračke organizacije Bijeljina Radan Ostojić pozvali su vlast RS da pruži svu neophodnu pravnu i finansijsku pomoć “ progonjenim stvaraocima Srpske”, potvrđujući da su zločini nad civilima bili način stvaranja ovog entiteta.

Ostaje da se vidi ko će još biti priveden pravdi i kako će se rasvijetliti jedan od najmasovnijih zločina na ovom području. Pozivamo sve koji nam mogu pomoći da riješimo jednu nepoznanicu. Naime, među ubijenima u Lokanju bio je i Almir Haračić, koji je malo prije toga pobjegao iz JNA, sa dvojicom drugova došao je u Bijeljinu, a odatle otišao na područje Teočaka. Molimo sve koji nešto znaju o njemu da nam se jave.