Novi dokumentarni film Avde Huseinovića, publiciste, istraživača i novinara pod naslovom „Usporeni genocid-što no nema od Drine vedrine“ premijerno je sinoć prijazan na NTV Hayat u povodu 11. jula, 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Film na osnovu velikog broja relevantnih dokumenata prikazuje kako je periodu od 1. aprila 1992. do 16. aprila 1993. i proglašenja „Srebrenice sigurnom zonom“ UN-a, na području srednjeg i donjeg Podrinja i regije Birča, ubijeno oko 8.000 Bošnjaka sa područja opština Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica, o čemu se danas rijetko govori.

„U Srebrenici je tokom 1992. i 1993. godine izvršen „usporeni genocid““, rekao je Diego Arija, ambasador Venecuele pri Ujedinjenim narodima od 1991. do 1993. godine, pred Tribunalom u Hagu 5. decembra 2005. godine.

Ambasador Aria je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN-a, koja je u aprilu 1993. godine posjetila Srebrenicu.

Vlada RS u februaru 2019. imenovala je članove tzv. „međunarodne komisije za stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.“ s ciljem da negiraju genocid nad Bošnjacima, da ga predstave kao lokalni zločin i da izvrše reviziju historijske istine.

Ovo je film koji argumentirano demantira rezultate pomenute „međunarodne komisije“ i kroz iskaze preživjelih žrtava i svjedoka prikazuje da je po dosadašnjim rezultatima istraživanja, na području od Srebrenice do Bijeljine, od aprila 1992 do aprila 1993. ubijen približan broj Bošnjaka koliko ih je ubijeno i tokom izvršenja genocida u „sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica“, u julu 1995. godine.

Huseinović potpisuje veliki broj dokumentarnih filmova u kojem na dokumentiran i krajnje argumentiran način bilježi činjenice iz najbliže historije.