Vodostaj rijeke Save u poslednjih 24 sata opao je za 62 cm, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za štampu šef Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina Mićo Mićić.

Mićić je dodao da je u Semberiji pod vodom još oko 5.000 hektara zemljišta, dok je u poplavama stradalo 7.000 stambenih objekata, koje je neophodno što hitnije adaptirati.

Reagujući na proteste stanovnika naselja Amajlije, šef bijeljinskog Štaba za vanredne situacije je rekao kako su stanovnici ovog dijela Semberije u pravu, ali da svoje zahtjeve trebaju uputiti na adresu preduzeća “Vode Srpske”, koje je nadležno za izgradnju riječnih nasipa.

“Sve je to tako, ali adresa za takve pritužbe nije Štab za vanredne situacije, kao ni jedinica lokalne samouprave, nego “Vode Srpske” i resorno ministarstvo. Predsjednik RS juče je iznio hvalospjeve na adresu ovog preduzeća, kako je sve uradilo da Semberiju zaštiti od poplava, a nas su sve rijeke potopile. Pitam se šta su to oni preduzeli?” – zapitao se Mićić.

Narednih dana biće nastavljena asanacija Drinskog nasipa, zatim kanala Drina – Glogovac, te uklanjanje uginule stoke. Takođe, ispumpava se voda iz poplavljenih objekata u nekoliko gradskih ulica, kao i u naseljima Bakračići, Rudine i Simeunovići, na čemu su angažovane ekipe iz Turske i Italije – rečeno je na konferenciji za štampu gradskog Štaba za vanredne situacije u Bijeljini.

 

(bijeljina.org)