Na austrijskom vojnom groblju Lebring počiva 805 pripadnika Druge bošnjačke regimente

Piše: Emir Musli

Od Kulina bana do našijeh dana Bošnjaci su vodili ratove protiv raznih neprijatelja. Nekada za svoje banove i kraljeve, a kasnije, uglavnom, za račun osmanlijskog sultana, austro-ugarskog cara, ustaškog poglavnika, partizanskih komesara i komandira, te cijele ili krnje Jugoslavije.

„Bošnjaci dolaze“

U historiji ratovanja Bošnjaci su uglavnom ostali upamćeni kao hrabri vojnici, naročito u odbrani domovine Bosne i Hercegovine od agresije s istoka i zapada u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dok se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata, u šumarku okruženom plodnim poljima nadomak Graca, u pokrajini Štajerska u Austriji, na vojnom groblju Lebring počiva 805 pripadnika Druge bošnjačke regimente.

Uz njih tu je i 437 ratnih zarobljenika suprotne strane koji su živote ostavili u logorima. Ovdje se ne govori o pobjedama i porazima, ovdje tiho zbore sudbine ljudi koji su živote izgubili odani carstvima, za koja su vjerovali da im nude sigurnost i opstanak.

Spomen-ploca-Drugoj-bosnjackoj-regimenti

Spomen-ploča Drugoj bošnjačkoj regimenti

Prije Prvog svjetskog rata Edvar Vagnes (Eduard Wagnes) je 1895. godine u Gracu komponirao marš „Die Bosniaken kommen“ („Bošnjaci dolaze“), posvećen Drugoj bošnjačkoj regimenti, jednoj od četiri bošnjačke regimente u sastavu tadašnje austro-ugarske armije.

Svi pripadnici regimenti su se nazivali Bošnjacima, bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol. U Prvom svjetskom ratu formirane su još četiri ovakve regimente koje su imale napadačku ulogu i smatrale su se najelitnijim jedinicama. Sa 42 zlatne medalje, Druga bošnjačka regimenta najodlikovanija je jedinica Austro-Ugarskog carstva, koja se u Prvom svjetskom ratu naročito istakla na italijanskom frontu.

Obilježavanje godišnjice

Iako je 1918. godine izgubljen rat i nestalo Austro-Ugarsko carstvo, nisu zaboravljeni hrabri ratnici iz pobjedničke bitke na Monte Meleti, koja se vodila 7. juna 1916. godine.

Poginulo je 208 pripadnika Druge bošnjačke regimente, od toga 202 Bošnjaka, dok su na italijanskoj strani poginula 2.033 vojnika i oficira. Svake godine se obilježava godišnjica Bitke na Monte Meleti, a od 2007. ova godišnjica obilježava se i u Sarajevu u organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva.

(avaz.ba)