Piše: Sead Omeragić

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar  Wigemark, nakon susreta sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović,  rekao je da Evropska unija ne prihvata objašnjenje da je do blokada pristupa Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici došlo zbog izbora naredne godine u BiH.

„Izbori su još uvijek daleko“, rekao je Wigemark u Banja Luci nakon sastanka sa premijerkom bh. entiteta Republika Srpska.

Cvijanovićka je upravu. Opasno je, čak i 16 mjeseci prije izbora, prihvatiti bilo kakvu ideju pozitivnu za BiH. Njen stranački šef pobjeđuje na izborima mlateći praznu slamu o podjeli Bosne i Hercegovine i secesionizmu. Osvaja vlast sa referendumima i drugim lufterskim idejama. Zato je RS najgori i najjadniji dio Evrope, jadniji čak i od Federacije.

Lars-Gunar Wigemark je prvi skužio ključni problem ove zemlje izlazećih izbora. Zemlje u kojoj izbori nikad ne zalaze. Ne prestaju. Ovo je država vječnog izbornog procesa.

Da predizobrna kampanja traje kao u civiliziranim državama dva mjeseca  prije glasanja, ovdje bi se neko sjetio da političare upita šta su u međuvremenu napravili.

Četiri godine između izbora oni se raspravljaju, svađaju, slave svoje nacije, brane ih od ugroženosti, traže izmjene zakona, tužakaju se po sudovima oko dana za nešto i godišnjice za ništa.

Šta god da rade naši političari rade u korist izbora. Onog časa kad ih izaberu kreće kampanja za sljedeće izbore. Jedni daju izjave, drugi ih kritikuju zbog tih izjava. Kad se napravi vlast odmah počinje njeno razvaljivanje. Glavni višegodišnji predizborni mečevi su javni sukobi unutar vlasti. Stranke u vlasti se ponašaju kao opozicija i kritikuju vlast i svoje partnere u vlasti. Izbori u ovoj zemlji nikad ne prestaju.

Glasačima se ne nude planovi i programi rada. Osim jeftinih verbalnih obećanja, koja su kao pljuvanje uz vjetar, nema se na osnovu čega pratiti urađeno. Zato ne rade ništa jer i nema potrebe. Sve je njihovo jalovo, besmisleno i proizvoljno. Sve osim sukoba svakog sa svakim da bi se glasačko tijelo pridobilo jeftinim svrstavanjem u tabore i torove.

Sve u svemu u ovom političkom kupleraju vodi se buran i pljuvački dijalog.

Gotovo smiješno danas djeluje priča o sto prvih dana vlasti na bilo kojem nivou u ovoj državi.To se odavno ne događa i ne spominje u javnosti. Prema svemu viđenom ovdje bi se moglo govoriti samo o sto zadnjih dana vlasti. Tri mjeseca prije izbora raskopavaju se ulice, asfaltiraju trotoari i tereni, popravljaju i friziraju infrastrukturne sitnice, obećavaju stotine hiljada radnih mjesta, otvaraju buduće fabrike i postavljaju kameni temeljci. Kad bi se svi „zasađeni“ temeljci izvadili iz zemlje i pobacali na jednu gomilu, dobili bi povisoko brdo lažnih obećanja od naših iskusnijih izbornih prevaranata.

Kaže se da ljudi u Bosni sa više smisla i razuma biraju cipele nego li stranke za koje glasaju na izborima.

Stranačke cipele se uglavnom razgaze po leđima sirotinje.

I šta će njima evropski putevi? Oni se vozaju najmodernijim autima sa vrhunskim amortizerima. Ne osjete ni kad nalete na rupu od pola metra. Oni su daleko od stvarnosti. Ne vidite ih uživo osim na televizijama kad drže dosadne govore ili daju nesuvisle izjave. Sve njihovo je moderno i evropsko. Ne možete ih vidjeti bez skupih lister odijela i kravata. Oni su po svemu odavno u Evropi, a mi smo ko u zatvoru. Kad neki od njih budu u zatvoru nama će biti ko u Evropi.

 

(nap.ba)