Skandalozna uređivačka politika: Novinarki iz Srebrenice zabranili da koristi termin ´Genocid´

˝Svoj posao radim profesionalno i nikad, ama baš nikad neću pristati na ucjenu. Imam svoje dostojanstvo, imam svoj stav i preživjela sam žrtva Genocida, sestra ubijenog maloljetnika. Ne dam svoje dostojanstvo po cijenu otkaza˝, navela je, uz ostalo, Šakić.

RTV Srebrenica donijela je skandaloznu odluku nakon čega je iz objave Kadire Šakić, jedne od ukupno troje zaposlenih Bošnjaka u ovom preduzeću na službenoj Facebook stranici izbačena riječ ˝Genocid˝ iz naslova objave koja se odnosila na godišnjicu obilježavanja 11. jula.

Korisnicima navedene društvene mreže nakon toga onemogućeno je komentiranje ovog sadržaja, a na dostupnim fotografijama predstavljen je program obilježavanja 28. godišnjice Genocida.

 

Šakić je nakon objave programa obilježavanja dobila sugestiju da ne treba upotrebljavati termin ˝Genocid˝ u svojim izvještavanjima. Tako je prvobitni naslov ˝Konačan program obilježavanja 28. godišnjice Genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica iz jula 1995. godine˝ prepravljen u ˝Konačan program obilježavanja stradanja Bošnjaka 11. jula 1995. godine˝.

blank

Inače, Šakić je jedina Bošnjakinja sa diplomom žurnaliste u ovom preduzeću, a kao djevojčica je preživjela Genocid u Srebrenici, tokom kojeg je ubijen njen također maloljetni brat. Vratila se u svoj grad nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Tuzli, a ubrzo je i zasnovala porodicu.

˝Svoj posao radim profesionalno i nikad, ama baš nikad neću pristati na ucjenu. Imam svoje dostojanstvo, imam svoj stav i preživjela sam žrtva Genocida, sestra ubijenog maloljetnika. Ne dam svoje dostojanstvo po cijenu otkaza! Koliko god nastojala da budem bez emocija, teška je i sama pomisao na 11.juli. Mene nećete ucjeniti, profesionalac ostajem do kraja života! Ova objava nije inat i nije uperena protiv bilo koga nego je STAV˝, poručila je Šakić.

blank

(stav.ba)