Pomozimo izbjeglice da bismo spoznali smisao hadža i kurbana

U bajramskoj poruci, a povodom nastupajućeg Kurban bajrama, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da je Kurban bajram prilika da pomognemo izbjeglicama te na taj način ostvarimo puni smisao kurbana i hadža.

“Braćo i sestre, muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža boraveći na Arefatu. Oni na tom odabranom mjestu, kao i mi u našoj domovini i muslimani širom svijeta, iščekujemo sutrašnji dan. Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost Bajrama”, kazao je na početku poruke Husein ef. Kavazović.

On dodaje da Bajram prate blagost, smirenost i sigurnost.

“U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savlada ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava Stvoritelju i Njegovoj milosti. Muslimani se u vrijeme Kurban bajrama podjsećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života”, poručio je Kavazović.

Reisu-l-ulema naglašava da bez truda i napora nema kretanja naprijed a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli.

“Hadž je naš podsjetnik na to naše kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu. To je putnik, koji se stalno hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje na ahiret. Hadž predstavlja bliskost koju ćemo postići u jednoj velikoj ljudskoj porodici. U toj porodici svi se držimo zajedno, svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebalo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim naš duhovni otac a Kaba naš zajednički dom. U tu porodicu unosimo radost a ne patnju, jer i radost i patnju sami biramo”, napomenuo je reisu-l-ulema Kavazović.

On nije zaboravio ni izbjeglice koje baš ovih dana bježe iz svojih domova.

“Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi, djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost te da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana”, rekao je na kraju svoje poruke reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na kraju ej svim muslimanima u BiH i dijaspori čestitao nastupajuće bajramske blagdane.

(klix.ba)