Piše: Saud Grabčanović

Izvod iz knjige Bošnjak Hansa Fritza:
“Marširala, marširala, Prva regimenta”

       Koliko su Austrijanci cijenili bošnjačke borce o tome danas svjedoči niz knjiga i objavljenih radova različitih austrijskih istoričara i autora. Ovdje prilažem prevedeni isječak iz jednog takvog rada u kojem se opisuju naši heroji:

„Naši Bošnjaci – priznajem to otvoreno: i danas me guši, teško gutam, a kroz srce mi prolazi neizreciv, bolan osjećaj kad negdje čujem naš stari paradni marš ,Bošnjaci dolaze,… Vidim ih pred sobom, tu raskošnu momčad, visoku kao jablani, s očima sokola i vjernih srca, čujem njihov čvrst strojevi korak, koji je pripadao posebnim obilježjima bosanskohercegovačkih regimenata stare monarhije. Pod tamnocrvenim fesom, otvorena lica, veselo po vratu skakuće svilena crna kićanka. I ta dva poznata mesing dugmeta, na neobičnim pantalonama, zlatno svjetlucaju na suncu… I kada se čuje pjesma “Marširala, marširala Prva regimenta”…, ne bi se čovjek ni s jednim kraljem mijenjao. Kakve su to bile neustrašive i ponosne trupe! Davno, davno skinuo sam vojničko odijelo i nikada, nikada više neću voditi neko bosansko odjeljenje. Nikada više neću, ponosom zažarenih očiju, gledati “svoje” momke i blistavom sabljom ih pozdravljati. Nikada više slatke djevojke neće stati na ulici i mahati nam – meni i mojim Bošnjacima.“

Hans Fritz, Bošnjak (1931)

Uspomene na hrabre Bošnjake u današnjoj Austriji, Italiji i Sloveniji:

Danas u austrijskom gradu Gracu u čast Drugoj bošnjačkoj regimeni postoji jedna spomen ploča, te jedna ulica nosi naziv Zweierbosniakengasse (Ulica Druge Bošnjačke). Također i u Beču, u Armijskom istorijskom muzeju, postoji jedna spomen ploča koja je 1929. godine postavljena u čast neustrašivih bošnjačkih ratnika. U septembru 1996. godine Italijani i Austrijanci podigli su spomen-ploču Bošnjacima na mjestu najvećeg italijanskog vojnog poraza, na planini Monte Melleti. U čast Četvrtoj bošnjačkoj regimenti podignut je spomenik u Logu pod Mangratom na istočnom obronku Rombona. U granitu je isklesan carski strijelac i bošnjački infanterista (pješak) sa fesom koji se obazire prema Rombonu. Spomenik je napravio Ladislav Kofranek, kipar iz Praga. Danas u Italiji, četiri kilometra sjeverno od Gorice, jedan visinski neprohodni greben nosi naziv “Posso del Bosniako”. U vrijeme borbi na Soči, Bošnjaci su herojski branili taj greben i dugo sprečavali italijanskim trupama pristup gradu Gorici. Italijani su taj visinski greben nazvali Posso del Bosniako u spomen na nemilosrdne borbe i neviđeno junaštva bošnjačkih vitezova koji su herojski branili greben, sprečavajući italijansku armiju da pristupi gradu Gorici. Međutim, o hrabrosti Bošnjačke regimente više od bilo kojeg formalnog priznanja svjedoči činjenica da Austrijanci od 7. juna 1917. godine do dana današnjeg obilježavaju bitku na Monte Meletti. Samo tokom nacističkog režima bitka na Monte Meletti nije obilježavana. Bitka se obilježava na vojnom mezarju u općini Lebring, pored Graza, gdje su ukopani Bošnjaci iz Druge bošnjačke regimente. Zanimljivo je da su 1996. godine Austrijanci skupa s Italijanima podigli spomen‑ploču u čast Bošnjaka na planini Monte Meletti.

U dolini rijeke Soče, u Julijskim Alpama, i na širem području  prije skoro devet decenija umirali su mladi Bošnjaci. Njih na hiljade! Danas na njih podsjećaju samo vojna groblja kojih je samo na području Slovenije na desetine. Jedno od tih grobalja je i ono u Logu pod Mangartom. U tom groblju je ukopano oko 1.330. vojnika, od kojih su većina Bošnjaci. Na ulazu u groblje u Logu pod Mangartom nalazi se spomenik poginulim braniteljima Rombona. Spomenik prestavlja gorskog strijelca i infanteristu Bošnjaka koji se obazire prema Rombonu.  Porazno je to što oni danas leže pod križevima, što je u suprotnosti s islamskim propisima. Nadajmo se da će nepravda učinjena ovim hrabro poginulim muslimanskim borcima na Soškom  Frontu biti ispravljena. Za razliku od Bošnjaka koji su sahranjeni na području Slovenije, a poginuli su u Prvom svjetskom ratu, Bošnjaci u Austriji imaju mezaristan koji im je dostojan. Groblje muslimanskih boraca poginulih u Prvom svjetskom ratu, koje se nalazi u Lebringu,  usklađeno je sa propisima njihove vjere i njihovom tradicijom.

Svake godine se obilježava godišnjica bitke na Monte Meleti, a od 2007. godine se godišnjica obilježava i u Sarajevu, u organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva.

Prethodni članakDženaza u Srebrenici
Naredni članakPoziv dijaspori
Saud Grabčanović
Rođen u Bijeljini, 10.09.1952 godine. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a za RTV mehaničara studira u Beogradu do 1973. Poslije Beograda seli se u Vinkovce gdje završava višu mašinsku školu 1983 godine. Rat ga je pomjerio do daleke Njemačke, u gradu Nürnbergu /Augsburgu gdje se stacionira 1993 godine. Radio je u Loewe opta, Metz, Grundig, Telefunken, Philips, Nord Mende, Blaupunkt, Schneider, Sony firmama sve do svoje penzije. Sadašnji status: penzioner ( aktivni još radi elektroniku – profi i piše istoriju - u dokolici)... Najdraži hobi: Istorija( u slobodnom vremenu)