PITANJE O(P)STANKA: U Banja Luci formiran Savjet potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda; evo ko su njegovi članovi…

U skladu sa ustavnim nadležnostima potpredsjednika, Savjet će biti tijelo koje će davati savjete i pružati podršku potpredsjedniku bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda.

Održana je konstituirajuća sjednica Savjeta potpredsjednika bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda.

U Savjetu se nalaze 44 eminentna stručnjaka, profesora, naučna i kulturna radnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i istaknuta Bošnjaka u bh. entitetu RS, koji su dokazani u svojim oblastima, ali i u javnom, naučnom i političkom životu.

U skladu sa ustavnim nadležnostima potpredsjednika, Savjet će biti tijelo koje će davati savjete i pružati podršku potpredsjedniku bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, s ciljem unapređenja života Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, prenosi NAP.

U Savjetu se nalaze: prof. dr. Dževad Jahić, akademik, prof. dr. Enver Imamović, emeritus, prof. dr. Hasan Muratović, emeritus, prof. dr. Kasim Trnka, emeritus, prof. dr. Enes Pelidija, emeritus, prof. dr. Nedžad Mulabegović, emeritus, prof. dr. Elbisa Ustamujić, emeritus, prof. dr. Hilmo Neimarlija, dipl. ing. Edhem Bičakčić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hasnija Tuna-Muratagić, prof. dr. Alen Kalajdžija, prof. dr. Galib Šljivo, prof. dr. Lada Sadiković, prof. dr. Senadin Lavić, mr. sci. Osman Lavić, prof. dr. Fadil Islamović, dipl. iur. Amor Mašović, prof. Fadila Memišević, mr. sci. Emir Zlatar, prof. dr. Almedina Čengić, prof. dr. Sead Šemsović, dr. sci. Adnan Ibrahimović, prof. dr. Amir Karić, prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Enver Halilović,
prof. Kenan Vrbanjac, prof dr. Vedad Gurda, dr. sci. Sedad Dedić, prof. dr. Emir Ramić, dr. Husejin Omerović, dr. sci. Benjamin Muhamedbegović, mr. sci. Sejfudin Hodžić, dipl. menadž.bezb. Šaban Forić, novinar i publicist Filip Mursel Begović, novinar i književnik prof. Mehmed Pargan, režiser i novinar Avdo Huseinović, dipl. inž. maš. Izet Spahić, dipl. inž. saobr. Abdurahman Malkić, prof. dr. Bilal Memišević, pisac i publicista Jusuf Trbić, prof. dr. Zijad Bešlagić, dipl. ecc. Anita Hodžić i dipl. inž. maš. Ahmet Čirkić.

U svom obraćanju na konstituirajućoj sjednici, potpredsjednik Salkić je istakao činjenicu da je prvi put od početka povratka Bošnjaka formirano ovakvo respektabilno tijelo, u kojem se nalaze pojedinci koji su ostavili i ostavljaju neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine.

“Pitanje ostanka i života bošnjačkog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je naprosto i pitanje opstanka Bosne i Hercegovine u ovom obliku. Upravo zbog toga, u ovim prelomnim vremenima, smatram veoma važnim formiranje ovog Savjeta, s ciljem zajedničkog promišljanja, zajedničkog djelovanja za dobro naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana.

Naši problemi se moraju internacionalizirati, a rasprava o rješavanju roblema se mora voditi i izvan političkih krugova, i izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog toga, zahvaljujem se Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, BZK „Preporod“, i MDD „Merhamet, organizacijama koje su predložile svoje ugledne članove u ovaj Savjet, ali i svim mojim saradnicima, prijateljima i istaknutim pojedincima, koji na ovaj način žele doprinijeti popravljanjem položaja našeg naroda u ovom entitetu i borbi za ostvarivanje prava. Neophodna nam je snažnija podrška u oblasti ekonomije, prava, obrazovanja i kulture. Vjerujem da će ovaj Savjet dati ogroman doprinos u ovim oblastima.

Zadaci i ciljevi ovog Savjeta su praćenje stanja, položaja i ostvarivanja prava Bošnjaka u bh. entitetu RS u skladu sa Ustavom i zakonima, zauzimanje stavova i predlaganje mjera za djelovanje, s ciljem unapređenja statusa i položaja Bošnjaka u ovom entitetu.

Savjet će raditi na afirmaciji pripadnosti državi Bosni i Hercegovini i njegovanju bosanskog jezika, te na afirmaciji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka u ovom entitetu. Također, Savjet će se baviti analizom stanja i prijedlozima mjera za ekonomsko osnaživanje bošnjačkih zajednica i pružanjem pravne i savjetodavne pomoći za ostvarivanje prava na prostoru bh. entiteta RS”, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Na kontituirajućoj sjednici Savjeta je posebno naglašeno da je nedopustiv trenutni položaj i stanje Bošnjaka u bh. entitetu RS, te se od entitetske vlasti traži da se to stanje promijeni. Također, istaknuto je da će se Savjet baviti harmonizacijom ustavnopravnog položaja u kontekstu u Ustava Bosne i Hercegovine, kako bi Bošnjaci ostvarili ravnopravnost u bh. entitetu RS.

 

(slobodna-bosna.ba)