Najezda zmija u cijeloj BiH nije mimoišla ni Semberiju. Semberci spas od ujeda zmije rijetko potraže kod ljekara, nego tradicionalno odlaze Mići Pantiću, gujaru, u selo Modran.

Čuveni gujar spravlja djelotvoran protuotrov, a tvrdi da nemuštim jezikom razgovara sa zmijama. Svoju tajnu čuva i nada se da će je preuzeti njegov sin.

– Zmijama se bavim 43 godine. Nisam vidio veću najezdu zmija od ove u posljednje dvije godine. Ove godine posebno je opasno, jer zmije ulaze u kuće i jako su ljute. Izbezumljene su nakon velikih kiša i sadašnjeg sve jačeg sunca. Sve više je i onih otrovnih, a najgore je što ujedaju djecu, koja su nejaka – kaže Pantić, kojeg mnogi skoro svakog sata zovu i javljaju za ujed zmije.

Kod njega smo prilikom posjete zatekli nekoliko ljudi koji traže pomoć, među njima i jednu majku iz Bijeljine koja je dovela dvoipogodišnjeg sina. Dječak je bio kod babe i djeda na selu, gdje ga je za list noge ujela zmija.

– Sam pravim protuotrov, ali ne bih preporučio da to neko drugi radi. To je složen recept i treba biti stručan – ističe Mićo, koji je proteklih dana uklonio zmiju iz magacina jednog od bijeljinskih tržnih centara, a ove gmizavce pronalazi i u automobilima, zgradama.

 

(cafe.ba)