Na današnji dan prije 22 godine srušena je Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci

Banjalučka Ferhad-pašina džamija, poznata i kao Ferhadija, srušena je do temelja 7. maja 1993. godine. Ferhadija je ujedno i jedna od najznačajnijih džamija u BiH. Bila je dio monumentalne zadužbine Ferhad-paše Sokolovića, posljednjeg bosanskog sandžak-bega i prvog begler-bega, koji je bio rođak čuvenog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

Muftija banjalučki Osman Kozlić kaže za Klix.ba da su radovi na obnovi kompleksa Ferhadije u završnoj fazi.

Ferhadija_dzamija_banjaluka_03“Bio je to dugačak period obnove, skoro 15 godina. Uvjereni smo da to mnogo znači za kulturno-historijsko naslijeđe BiH, jer ovaj objekat je bio izvanredne arhitektonsko-graditeljske, kulturološke i neimarske vrijednosti koji su, po svoj prilici, izgradili domaći majstori uz nadzor voditelja izaslanika ‘škole’ građenja mimara Sinana”, rekao je Kozlić.

Prema riječima nadzornog organa, profesora Muhameda Hamidovića, vanjski stil građenja Ferhadije bio je svrsishodan izraz tadašnje tradicije građenja koja je njegovana tokom 15. i 16. vijeka i primjenjivana je u cijeloj Otomanskoj imperiji.

“Ispred objekta izvode se pristupne staze, ulazni platoi i polažu sadnice koje će hortikulturno obnoviti izgled dvorišta i groblja u pozadini. Prema tvrdnji profesora Hamidovića, kao i predstavnika TIKE, rok za završetak radova je 20. maj ove godine. To ujedno znači da mogu početi pripremne aktivnosti i za svečano otvorenje Ferhadije. Za sada Vam mogu reći da je za nas vjernike bitnije puštanje ezana i mogućnost da, ako Bog da, prije mubarek mjeseca ramazana počnemo obavljati namaz u njoj, kao i druge vjerske aktivnosti”, istakao je Kozlić.

I sam je, dodaje, primijetio radost na licima onih koji su ispod skela u džamiji klanjali namaz.

“Kakva će biti radost nas koji živimo u Banjoj Luci kada budemo klanjali namaz u njoj – to se ne može opisati. To je za nas puno važnije od samog čina svečanog otvorenja. Za ovo drugo se valja pripremiti. Da li ćemo uspjeti to organizovati ovog ljeta ili početkom jeseni, za sada Vam ne mogu odgovoriti. Odluku o tome će donijeti Medžis IZ Banja Luka, banjalučko muftijstvo i Rijaset IZ u BiH”, tvrdi Kozlić.

Sigurno je, smatra Kozlić, da muslimani u Banjoj Luci s radošću iščekuju trenutak kada će moći obaviti namaz u Ferhadiji. To će biti, istakao je, jedan poseban trenutak u kojem će mnogima poteći suze radosnice.

“Iako nas sedmi maj svake godine podsjeća na rušenje jedne od najljepših džamija na Balkanu, kao i na stravično iskustvo prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, ovaj datum nas istovremeno podsjeća na obavezu svih nas da učinimo sve što je u našoj moći da se mračne sile iz skorije prošlosti ponovo ne pojave na društvenoj sceni. Njeno ime Ferhadija znači radost i uvjereni smo da će njeno skoro otvaranje biti razlog radosti mnogih od nas. Možemo s ponosom reći da smo u ovih petnaestak godina imali podršku mnogih dobrih ljudi, muslimana, kršćana i drugih ljudi dobrog srca. Imali smo i podršku državnih, opštinskih, kantonalnih i entitetski institucija širom BiH. Ovdje moram posebno izdvojiti narod Turske koji je posredstvom TIKE (Turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj) dao najviše doprinosa da se uskoro možemo nadati svečanom otvorenju Ferhadije. Imena pojedinačnih vakifa i dobrotvora, kao i institucija bit će spomenuta na dan svečanog otvorenja, ako Bog da”, zaključio je Kozlić.

(klix.ba)