Piše: Jusuf Trbić

April je mjesec sjećanja.

Bošnjaci Bijeljine i Janje ponovo otvaraju stare rane. U aprilu 1992. godine otvorio se pakao koji, evo, ni do danas nije prestao da bljuje vatru. Jer, zločinci nisu kažnjeni, oni šetaju pored nas svakoga dana i slave zločin i njegove rezultate. April u Janji donosi višestruka sjećanja :  zločini nad Bošnjacima, otvaranje koncentracionog logora Batković i rušenje svih džamija u ovom malom, mirnom mjestu na obali Drine. I peta godišnjica podizanja spomenika za 56 ubijenih civila i 20  janjarskih šehida u dvorištu Atik džamije, spomenika koji će za buduća pokoljenja sačuvati uspomenu na ta strašna vremena.

Petak 14. april u Janji je označen kao Dan sjećanja. Sve je započelo izlaganjima na javnoj tribini, a svoja sjećanja iznijeli su ugledni Bošnjaci Bijeljine i Janje, kao  i bivši logoraši, među kojima je bio i Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša BiH. Kao i ranije, učestvovali su i predstavnici Helsinškog odbora RS-a. Bila je to prilika da se prisjetimo onoga što se ne smije zaboraviti : sistematskih i organizovanih zločina nad civilima, u sklopu etničkog čišćenja, mučilišta u logoru Batković, rušenja džamija po nalogu vlasti, deportacija i progona, straha i bola. I činjenice da niko nije odgovarao zbog toga. Ne zna se zašto su odvođeni i ubijani nedužni ljudi, zbog čega je skoro hiljadu civila iz Janje, iz njihovih kuća, odvedeno u logor, ko je naredio rušenje hramova, ko je kriv za sve to. U manjem entitetu i dalje se slave zločinci i tišina prekriva strašne uspomene.

Pred Atik džamijom je održana prigodna svečanost ispred spomenika civilima i šehidima, a u popodnevnim satima  prikazani su dokumentarni filmovi proslavljenog dokumentariste i pisca i velikog bosanskog patriote Avde Huseinovića, koji čuvaju bošnjačko pamćenje.

Dovoljno da bismo pamtili i prenosili drugima.