Piše: Jusuf Trbić

 

U jednoj svojoj pjesmi Bertold Breht predlaže vladaru da otjera svoj neposlušni narod i uzme drugi, bolji. Našim vladarima to ne treba : ovakav narod ne mogu naći nigdje na kugli zemaljskoj. Ovako apatičnog, poslušnog, nerazumnog naroda zbilja nigdje nema. Pogledajte samo šta rade ti naši političari, ti prekaljeni borci oslobodilačkog rata za fotelje, ti intelektualci traktorskog tipa koji grabe i rukama i nogama, pretvarajući jadnu Bosnu u močvaru u kojoj se svi gušimo, a mi šutimo i trpimo, umjesto da ih motkama potjeramo u šume iz kojih su došli.

Eno ga Dodik. Kad su se namnožili dokazi o lopovlucima, on je najprije poručio da neće dozvoliti da mu sude sudije muslimani, a onda se s jaranom Lagumdžijom dogovorio, pa su optužnice protiv njih dvojice, iz Suda BiH spuštene u entitetske sudove. Al hajd nek se neko usudi da sudi Dodiku u Banjoj Luci ili Lagumdžiji u Sarajevu! Kad je prije nekoliko dana Okružni privredni sud u Bijeljini donio presudu u korist Litvanaca, u slučaju fabrike «Birač», koju je taj isti Dodik poklonio tim istim Litvancima, vladar manjeg entiteta je poručio da će «Birač» i dalje raditi, bez obzira na sudove. I dodao kako « ozbiljno razmišlja da ukine sud u Bijeljini i premjesti ga na neko drugo mjesto.»

A nije bilo tako davno kad je Lagumdžija, na zahtjev jarana iz srodne nacional-socijaldemokratske partije, ukinuo TV emisiju « 60 minuta», na Federalnoj televiziji, jer je ta emisija, iz sedmice u sedmicu, iznosila dokaze o onome šta radi drugar Mile. Čini se da su jarani spremni da ukinu svakoga ko im smeta. Pa su nedavno smijenili Mirka Šarovića sa mjesta ministra u državnoj vladi. Dodikovo obrazloženje je bilo jasno : Šarović je radio u interesu BiH, a ne Republike Srpske, i mora da ode. Sam Šarović je potvrdio optužbu, rekavši da je on državni ministar, a ne entitetski, i da mu je dužnost da štiti državne interese. Za njegovu smjenu glasali su i SDP i SBB. Fahrudin Radončić je to objasnio ovako :  mi nismo zadovoljni objašnjenjem, ali poštujemo volju SNSD-a, jer su i oni podržali nas kad smo postavljali mene za ministra sigurnosti. Dakle, nije važno što Dodik ruši državu, važno je da oni smjeste svoje cijenjene guzice u fotelje. Njihove guzice su važnije od države! I mi svi šutimo. Ili skoro svi. Nije čudno što toliki ljudi iz te međunarodne zajednice dolaze da nas posmatraju. Mi i jesmo slučaj za posmatranje.

Evo, na primjer, slučaj djece iz Konjević Polja. Pisao sam već o tome kako Dodikova vlast gazi ustavna i zakonska prava djece, rugajući se i pravu i moralu. I ne samo što istrajavaju u tome, već entitetski ministar Mutabdžija, s uobičajenom dodikovskom bahatošću, poručuje da će ukinuti školu u Konjević Polju i bošnjačku djecu prebaciti u Bratunac, gdje će biti manjina, pa neka vide kako će. A policija podiže prekršajnu prijavu protiv jednog od roditelja, jer je, kako kažu, vrijeđao nastavnike i direktora škole, mada toga dana, navedenog u tužbi, on nije bio ni u blizini škole. Može im se. Roditelji danima spavaju u šatorima ispred OHR-a, nadajući se da će im pomoći neko iz te visoke ustanove. Ali, Incko je dobar drugar s Miletom i Zlajom, pa što bi kvario prijateljstvo. A njih dvojicu ni briga nije. Inače, u Konjević Polju i dalje stoji Kačavendina crkva u Fatinoj avliji, kao opomena Bošnjacima da za njih ovdje nema mjesta, čak ni u njihovim sopstvenim avlijama. I dalje se ne procesuiraju ratni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima, i dalje za dva, navodno konstitutivna naroda, nema mjesta među zaposlenima u državnoj službi, njima se i dalje nameću krsne slave i pravoslavlje, koje se i djeci u školama gura svim silama u glavu. Nedavno je Venecijanska komisija, na upit Ustavnog suda BiH, rekla da treba ukinuti Dan i krsnu slavu RS-a, 9. maj, jer to vrijeđa ostale. Reakciju Dodika i društva nije bilo teško predvidjeti. Šta njih briga za ravnopravnost i demokratiju, za ljudska prava, za Ustav i zakone, oni rade što hoće. A njihove kolege iz drugog entiteta ubiše se od brige kako da sprovedu odluku u slučaju Sejdić-Finci, i to tako da opet zabatale ostale, a omoguće Draganu Čoviću da bira sam sebe i da postavi temelje za treći entitet. Po principu : jedan narod – jedan glas. Građani su opet zadnja rupa na svirali. Pa, što je ukinu Predsjedništvo, i mirna Bosna!

A kad smo već kod toga, evo i jedno nagradno pitanje : koga predstavljaju članovi Predsjedništva BiH? Tu sjede, kako kažu, srpski, hrvatski i bošnjački član, ali oni ne predstavljaju Srbe, Hrvate i Bošnjake. Jer se biraju u entitetu. Pa, recimo, Radmanović predstavlja entitet, a entitet čine, po Ustavu, tri ravnopravna naroda i ostali. Dakle, on treba da predstavlja sve nas, koji živimo u RS-u, bez obzira kojem narodu pripadamo, ali ne može predstavljati Srbe iz Federacije, jer ga oni ne biraju. Isto je i sa druga dva člana. U RS-u kažu da će oni birati jednog člana, bez navođenja nacionalne odrednice, i to će biti u redu. Isto to predlažu i u FBiH. U RS-u će, naravno, uvijek biti izabran Srbin, ali šta je s Federacijom? Ako se prijedlog koji je, u raznim varijantama, najčešći, da se dva kandidata biraju iz dvije privremene izborne jedinice, primijeni na prošle izbore, ispada da bi bila izabrana dva Hrvata. I takav prijedlog podržavaju i SDA i ostali? Zaista, nije čudo što nam dolaze toliki posmatrači. Još malo, pa će njihova reakcija ličiti na tako često citiranu rečenicu velikoga Cezara : «Dođoh, vidjeh, poblijedih!»