Piše: Sead Omeragić

Kako bi izgledao demokratski treći entitet Čovićev? Vidjeli smo to na dugim cijevima koje je spremio na one jadne migrante. Dakle, čovjek koji ne dozvoljava ni slobodno kretanje u ovoj državi želi za sebe državu u državi. Treći entitet zahtijeva na unaprijed označenoj ugroženosti hrvatskog naroda u BiH. On je samozvani demokrata. Tamo gdje ima mjesta samo za rasizam, može li biti demokratije?

Sve ono što je Tuđman tražio u toku rata silom, a što je zabilježeno u njegovim Stenogramima, danas se zahtijeva na tvrdnje o nacionalnoj ugroženosti. Sjetimo se Tuđmanovih preporuka za iseljavanjem Hrvata iz srednje Bosne u Hercegovinu. Pola godine prije nego što su Hrvati pokrenuti sa ognjišta u Bosni, Bošnjaci Hercegovine su obaviještavani da će morati napustiti svoje domove. To je taj treći entitet i zato su duge cijevi bile u rukama kantonalne policije. Da se pokaže i dokaže kako je jedna ideja još uvijek živa i žilava.

Predsjednica Hrvatske kaže da je Hrvatima BiH druga domovina. BiH je Hrvatima treći entitet, ispravlja je svojim postupcima Čović.

Dodik je Čovićev partner u urušavanju države. On drsko odbija migrante u RS-u jer su muslimani. Eto tih izbjeglica Bošnjacima, kaže, premda među Sirijcima ima gotovo deset posto kršćana, što je više od dva miliona ljudi.

Je li to demokratija: Odbiti izbjeglice i to sa rasističkim porukama ili dugim cijevima?

Nakon temeljitog etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata sa današnjeg prostora RS, Dodik ne dozvoljava ni priznanje legalnog popisanih 200 hiljada Bošnjaka. U tom slučaju u Dodikovim istupima nema ništa osim logike: Etnički očićena teritorija mora biti jednonacionalno čista i ne trpi nikoga.

Upravo zato BiH i kaska u mjestu. Evropa i civilizirani svijet su podugo čekali da demokratija zaživi u BiH. U tom slučaju bilo bi neprirodno i nepotrebno ograđivati nacionalne teritorije.

Bajagi demokratija Čovića i Dodika razara sve osim njihovih etnički čistih prostora. Problem Bosne i Hercegovine je evropski i civilizacijski. Kako se nakon toliko ubijanja i razaranja, etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini može održavati jedno stanje obespravljenosti, suprotno međunarodnim zakonima, usprkos svim brojnim presudama međunarodnih sudova?

Ono najteže, i jedan i drugi pokušavaju istovremeno urušiti državu i njene institucije. Uvijek će učiniti ono što je suprotno normalnom funkcioniranju države. I Dodik i Čović kao da ne žele znati do kojeg nivoa dopiru njihove zakonske u Ustavne ovlasti, a gdje počinje njihova samovolja.

 

(nap.ba)