Rezultati popisa su demografsko katastrofalni po Republiku Srpsku. Popis je pokazao da se stanovništvo Republike Srpske drastično smanjuje. Procjene da u Srpskoj živi oko milion i po ljudi, pokazala su se kao totalno pogrešne, a popis je pokazao da je taj broj oko 1,2 miliona i to sa nerezidentnim stanovnicima.

Problem je što ni nakon rezultata popisa, pokazatelje niko od nadležnih očigledno nije shvatio ozbiljno. Vlada nije reagovala sa planom na koji način spriječiti nestanak naroda u Srpskoj. Predsjednik Vlade kaže da više ne zna šta je popis pokazao, a da će Republika Srpska izaći sa svojim rezultatima. Za sada je nepriznavanje rezultata popisa jedina strategija.

Problem nestanka naroda je očigledan, a zvanični podaci pokazuju da je prošle godine 61 opština u Srpskoj zabilježila negativan prirodni priraštaj. Pozitivan priraštaj je zabilježen jedino u Banjaluci, gdje je broj rođenih bio za 103 veći od broja umrlih.

Sve ostale opštine brzo nestaju. U Bijeljini je u 2015. godini umrlo 572 ljudi više nego što je rođeno. U Prijedoru broj umrlih je za 597 veći od broja rođenih u prošloj godini.Još drastičniji podaci su u manjim opštinama, jer u pojedinim nije rođeno nijedno dijete. U Donjem Žabaru tokom godine je umrlo 29 ljudi, dok su rođene dvije bebe.

I pored svega jasne strategije ne postoje, a iz budžeta Srpske se za porodicu izdvaja manje od 300.000 maraka godišnje.Vlast Srpske ne čini ništa, a morala bi ukoliko je plan da narod ostane u Srpskoj, upozoravaju demografi. Pod hitno moraju biti napravljene održive i funkcionalne strategije, ali i novac koji se troši na plate funkcionera i luksuz elite mora biti usmjeren za razvoj porodice.

Stručnjaci upozoravaju da Srpska po svaku cijenu mora osnovati ministarstvo za demografska pitanja, smanjiti javnu potrošnju i obezbijediti uslove za ostanak mladih. To mora, umjesto damagoške priče o ugroženosti Srpske, biti prioritet u borbi za Republiku.

Demografi upozoravaju i da je tragično da je Republika Srpska zahvaljujući Zavodu za statistiku konstantno “baratala” sa oko 1,5 miliona stanovnika. Brojci za oko 300.000 manje stanovnika pored negativnog prirodnog priraštaja doprinosi gotovo svakodnevan odlazak uglavnom mladih koji u partokratskom društvu koje upravlja Republikom ne vide i ne dobijaju nikakvu šansu. Crveni alarm odavno je upaljen. Čeka se reakcija.

 

(Kliker.info)