Dodik najavljuje oružani mimohod i novi referendum: ‘Nastavljamo putem odcjepljenja od BiH’

Mimohod policije Republike Srpske bit će jedan od ključnih događaja proslave Dana Republike Srpske 9. siječnja sljedeće godine u Banjoj Luci, najavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji RS za pet godina vidi kao »moćnu, jaku i samostalnu«.

Autor: Boris Pavelić

Od nelegalnog referenduma 25. rujna, na kojemu su građani RS aklamacijom potvrdili da žele 9. rujna slaviti kao entitetski praznik, vlasti RS-a pripremaju golemu proslavu za početak sljedeće godine, kojom Dodik kani demonstrirati državotvorne ambicije manjega entiteta u BiH. U srijedu je Dodik u Banjoj Luci priredio čak pet svečanih prijema u povodu 9. siječnja, na kojima je izjavio kako je »RS država ma što tko o tome mislio«. »Plan je da 9. siječnja bude manifestacija naše ljubavi, jednistva i volje«, kazao je Dodik. Dio te manifestacije bit će i mimohod policajaca RS, a i srpskih vojnika iz sastava Oružanih snaga BiH, ako odobri Ministarstvo obrane BiH. Zahtjev je Banja Luka uputila, i sada čekaju odgovor.

Vlasti RS-a očekuju da će na svečanost Dana Republike, koji se obilježava na dan kada je srpska skupština 1992. proglasila RS, doći i najviši dužnosnici Srbije, o čemu je Dodik jučer u Beogradu razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Da će obilježavanje 9. siječnja sljedeće godine biti još jedno u nizu političkih i simboličkih Dodikovih potkopavanja autoriteta središnje države BiH, posvjedočio je u srijedu njegov odgovor na novinarsko pitanje kako »vidi RS za pet godina«.

»Vidim je moćnu, jaku, vidim je demokratsku, važan faktor u regiji, i vidim je kao samostalnu«, odgovorio je Dodik. On već tjednima najavljuje velebnu proslavu Dana Republike u Banjoj Luci, usprkos tome što je Ustavni sud BiH zabranio obilježavanje toga datuma, a potom neuspješno pokušao zaustaviti održavanje referenduma, kao i provedbu njegovih rezultata. Ništa od toga nije zaustavilo vlasti Republike Srpske, pa zasigurno neće ni to što su katolički i muslimanski vjerski velikodostojnici u srijedu bojkotirali njegov prijem u povodu 9. siječnja. Nakon što je »progurao« nelegalni referendum i uspio sačuvati obilježavanje Dana RS, Dodik sada koristi sve kako bi taj datum pretvorio u simbolički početak konkretne provedbe svog konačnog cilja – odvajanja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je najave kako će taj entitet nastaviti putem otcjepljenja od BiH, a mediji u toj zemlji upozoravaju kako je riječ o dosad najozbiljnijioj prijetnji dok s bošnjačke strane stižu upozorenja kako će takvu nakanu odlučno spriječiti.

»Iduće godine ćemo imati jedan veoma važan referendum za našu budućnost. Moji suradnici i ja odredit ćemo kada će se održati«, rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju RS u četvrtak navečer.

Dodao je kako će RS već u prvoj polovici 2017. imati priliku »zahtijevati svoj status« i pozvao oporbene političke stranke da sudjeluju u ostvarenju njegove zamisli.
Dodik drži kako je nakon rujanskog referenduma o danu RS-a otvoren put svim vrstama referendumskih izjašnjavanja.

»Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora naviknuti da izlazi na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni«, istaknuo je Dodik.

Po njegovim riječima, planovima o osamostaljenju RS-a pridonijet će i dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD.

Javna televizija BiH ocijenila je kako se radi o »nikada jasnije izraženoj Dodikovoj želji za otcjepljenjem RS-a od BiH«.

Potpredsjednik RS-a Ramis Salkić istodobno je upozorio da takvi planovi mogu izazvati velike probleme i sukobe.

»Ovaj entitet nikada neće biti samostalan jer Bošnjaci kao autohtoni narod ove zemlje koji je konstitutivan na svakom pedlju teritorija BiH neće to dopustiti«, izjavio je Salkić u Doboju gdje se sastao s predstavicima lokalnih vlasti i bošnjačkih udruga.

Salkić, ujedno visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je države prijatelje BiH da ne dopuste Dodikove avanture, a domaće pravosuđe da napokon sankcionira njegovo protuustavno ponašanje.

»Poručujem svim građanima BiH, međunarodnoj zajednici, našim prijateljima, a i onima koji podržavaju rušenje naše zemlje da mi nećemo dopustiti rušenje zemlje, njenu podjelu i pljuvanje. Milorad Dodik krši ustav, a mi u ovoj zemlji imamo institucije i pojedince koji imaju obavezu spriječiti povrede ustava i ustavnog poretka«, kazao je Salkić.

 

(neznase.ba)