Koalicija Domovina: Bošnjaci moraju biti ravnopravni u institucijama RS

Mr. Ramiz Salkić, kandidat koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska, uputio je na danas održanoj konferenciji za novinare u Bijeljini, poziv policijskim strukturama ovoga entiteta da pronađu vandale koji su u Banja Luci rušili i lupali predizborne reklame ove koalicije. Salkić je kazao da je ovo samo još jedna potvrda da je bilo kakvo društveno djelovanje Bošnjaka u RS osuđeno na pritiske i agresivni radikalizam.

cache_src8b9617c1bc9e2dd53445418c8d4f204d_pare81aa07af492ae0601331a009a6b4e14_dat1405782352Govoreći o jedinstvenom nastupu sedam stranaka Kolicije Domovina na Općim izborima, mr. Salkić je novinarima predočio smjernice politike koju će provoditi:

-Temelj moje politike je borba za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Ona nema alternativu i nema cijenu. Ne prihvatam nijedno rješenje osim jedinstvene, cjelovite i nedjeljive Države. Borba za državu Bosnu i Hercegovinu mora biti trajna, a na tome putu trebamo stvoriti što veći broj prijatelja i onih koji čuvaju, vole, cijene i poštuju Državu, sačinjenu od dva entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u kojoj su tri naroda potpuno ravnopravna i slobodna. Ni po koju cijenu ne smijemo odustati od borbe za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, državu svih konstitutivnih naroda, ravnopravnih na cijeloj njenoj teritoriji, kazao je Salkić.

Ekonomski jak pojedinac i porodica, dodao je, garantuju jako i stabilno društvo.

-Osigurat ću kao predsjednik/potpredsjednik veću podršku privrednicima povratnicima, kroz podsticaje i povoljne kreditne linije, te osnivanje i jačanje garantnog fonda. Stimulisat ću privrednike iz Federacije BiH i građane BiH u dijaspori da ulažu u RS, s ciljem većeg zapošljavanja povratnika, uvjeren da će ovom investicijom i privrednici ostvariti dobar poslovni rezultat. Svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo na obrazovanje bez segregacije. Spriječit ću kršenja osnovnih ljudskih prava i u čvrstoj saradnji sa građanima povratnicima osigurati pravo svakom djetetu na nastavu na bosanskom jeziku, u svim mjestima povratka. Ozbiljnim političkim djelovanjem spriječit ću diskriminaciju u školama, koja se vrši kroz ugrožavanje ljudskih prava povratnika i povredu vjerskih sloboda. Izborit ćemo se za uklanjanje diskriminirajućih i iritirajućih naziva škola (Sveti Sava itd.), naglasio je Salkić.

Bošnjaci, ističe, moraju biti ravnopravni sa drugima u institucijama i javnim preduzećima Republike Srpske.

-Kao većinski narod u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci su spremni svima garantovati ravnopravnost, ali zahtijevamo veću zastupljenost u Vladi, javnim preduzećima, obrazovnom sistemu, zdravstvu, lokalnoj zajednici… Nastavit ću da se borim protiv diskriminacije i za osiguranje potpune ravnopravnosti svih narodai građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Izborit ćemo se da povratnici nemaju probleme sa prijavom prebivališta, čime se u ovom trenutku sprječava povratak. Kroz institucije sistema osiguratćemo nastavak podrške održivom povratku, intenzivirati rekonstrukciju stambenih objekata (posebno razvijati program pružanja podrške mladim bračnim parovima), te nastaviti obnavljati infrastrukturu u povratničkim naseljima. Zainteresiranim građanima BiH u dijaspori omogućit ćemo da ravnopravno ostvare povratak i rekonstrukciju stambenih objekata, kazao je mr. Salkić, saopćeno je iz Press službe Koalicije Domovina.

 

(Bportal.ba)