HAJKA NA KOLUMNISTU ŽURNALA: Kako je Andrej Nikolaidis postao “državni neprijatelj” Crne Gore

Dio iz Nikolaidisovog teksta za Žurnal o Andriću i Njegošu bio je povod za još jednu harangu na ovog višestrukog nagrađivanog književnika i književnog kritičara. Orkestrirana hajka, čak i sa neskrivenim pozivima na linč počela je uvredama na Twitteru, a samo „ljepše upakovana“ nastavljena je u određenim crnogorskim medijima, prožimana politikom, ideologijom i nacionalizmom.

Što se mene tiče: evo vama programi školske lektire i biblioteke pune Andrićevih fake smećarskih mudroserija i Njegoševih kvazifilozofskih masturbacija nad sudbinom nacije i vjere; to nikada nije i nikada neće biti moje. Ne. Moja su tri minuta Hate My Way i dva vriska Kristine Hersh.“, odlomak je iz kolumne Andreja Nikolaidisa objavljene na Žurnalu 7. augusta.

Bio je to povod za još jednu političku i medijsku harangu na ovog višestrukog nagrađivanog književnika i književnog kritičara. Orkestrirana hajka na Nikolaidisa, čak i sa neskrivenim pozivima na linč počela je uvredama uličnim riječnikom na Twitteru, a samo „ljepše upakovana“ nastavljena je u određenim crnogorskim medijima, prožimana  politikom, ideologijom i nacionalizmom.

Situaciju su do usijanja dovele izjave iz Ministarstva kulture Crne Gore, koje je na čelu sa ministricom Mašom Vlaović, ocijenilo da je Nikolaidis „nepropisno pisao protiv Njegoša i Andrića“, pa su mu zaprimijetili oduzimanjem statusa istaknuti kulturni stvaralac koji mu je Vlada Crne Gore dodijelila kao književniku i književnom kritičaru još 2016. godine. Podsjetimo i da je prije nekoliko mjeseci Nikolaidisu dodijeljena i najznačajnija državna Trinaestojulska nagrada što je, također, izazvalo bijes kod pojedinih političara u samom vrhu crnogorske Vlade, okupljenih oko Dritana Abazovića. Crnogorski portal CdM piše da Ministarstvo već odavno po ovom pitanju trpi pritisak i da je Abazović javno, na dvije sjednice, od ministrice Vlaović tražio da se Nikolaidis ukloni iz Nacionalnog savjeta za kulturu, da bi potom aktivisti Ujedinjene reformske akcije (URA-e) pokrenuli kampanju u kojoj su tražili da mu se oduzme status kulturnog stvaraoca.

Čekao se samo trenutak kada će se s ovim političkim kampanja protiv Nikolaidisa krenuti ponovo, a on je došao nakon što je „sporni“ odlomak iz njegove kolumne na twitteru podijelio Dragan Bursać. Uslijedilo je više od 120 komentara u kojima su se redale uvrede: “Nikada nisam bio fan Andrića i Njegoša, ali moram da branim njihova dela kada vidim šta ovakvi lupetaju. Da, nikada oni neće biti vaši, jer ste se rasrbili….“, stoji u jednom od komentara, dok su ostali mnogo brutalniji. Jedan od komentatora im je, čak, ostavio i broj Psihijatrijske klinike na Sokocu.

blank

„Kad nemaš šta pametno reći, onda bolje ćutati“, također je jedan od komentara na račun Nikolaidisa čiji su romani prevedeni na više od 20 jezika.

Sedam dana nakon toga, crnogorski Dani dosjetili su se da dodatno zagriju situaciju pa pitaju Ministarstvo kulture šta će poduzeti povodom Nikolaidisovog teksta na Žurnalu, a ovi im odgovaraju da će „razmotriti mogućnost o izmjeni Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, te uvođenju ukidanja te titule“. Poručili su da neće „surađivati i davati dodatni prostor onima čiji govor vodi podjelama, ekstremizmu i dodatnom zaoštravanju odnosa u društvu“, nakon čega su uslijedile oštre kritike književnika, novinara i nevladinih organizacija iz regije. Iz Ministarstva su pokušali „popraviti“ situaciju saopćenjem da su pogrešno interpretirani u medijima, ali čitajući njihove „orginalne odgovore“ upućene redakciji Dan, koje su također objavili, ne može se steći takav dojam.

Iz P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine, čiji je Nikolaidis također član, najave iz Ministarstva i medijsku hajku u kojoj se spominje oduzimanje književnih nagrada prepoznaju kao napad i neprimjereno gušenje slobode izražavanja:“Nikolaidis je u svom ukupnom javnom angažmanu nebrojeno puta je potvrdio svoj intelektualni i moralni integritet, a njegov ugled u zemljama bivše zajedničke države svjedoči da ga se ne može svrstati među one „čiji govor vodi podjelama, ekstremizmu i dodatnom zaoštravanju odnosa u društvu, kako se navodi u saopštenju Ministarstva.“

Diplomata i predsjednik crnogorskog Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović poručio da je hajka na Nikolaidisa apsolutna sramota, te da nagrade treba oduzeti ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i Milutinu Mićoviću, bratu mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

blank

Iz Helsinškog odbora poručili su da je “resorno ministarstvo trebalo stati u odbranu slobode umjetničkog izražavanja i da zaštite slobodu govora kao jedno od temeljnih prava na kojima se zasnivaju civilizovane i i demokratske zajednice, a umjesto toga postalo je puko oruđe za političke obračune koje sprovode GP URA i Vlada na čijem čelu je Abazović”.

Pisac Svetislav Basara je za Gradsku TV kazao da je „u prvi mah pomislio da je naredba ministarstva stigla iz Beograda, ali se onda sjetio da u Srbiji ima podosta pisaca, među kojima je i on sam, koji vrlo oštro, pa i pogrdno pišu o nacionalnim svetinjama i veličinama, ali im srbijansko ministarstvo ne oduzima nikakve privilegije: „Zaključih, da se ovdje radi o lokalnoj (vrlo skromnoj) pameti i da razlozi (eventalnog) oduzimanja statusa Nikolaidisu nisu poetički nego (pred) politički”, navodi Basara.

Pisac i novinar iz Hrvatske Viktor Ivančić za istu TV je izjavio da inicijativa Ministarstva nadilazi sve dosad viđeno, te smatra da se radi o totalitarnom udaru i da smo svi dužni pružiti otpor tom odurnom napadu na slobodu. Nikolaidisa je, kaže, Ministarstvo kulture etiketiralo kao ekstremistu. Ivančić smatra da bi, u iole pristojnoj državi, koja poštuje minimum minimuma demokratskih standarda, ministrica Vlaović, kao i Abazović, bili bi prisiljeni napustiti svoje funkcije, a i politički život, bez povratnih karata.

„Takav inkvizicijski nastup, gdje se stavlja meta na prsa obilježenog „državnog neprijatelja“, gdje se stihija uličnoga linča ujedinjuje s djelovanjem aparata vlasti, gdje se otvoreno zadaju ideološki toposi i svetinje obvezujućeg pravovjerja, zavrjeđuje najdublje gnušanje,“ zaključuje Ivančić.

Tomislav Marković je u Žurnalu napisao:

– Andrej Nikolaidis se nedavno ne baš pohvalno izrazio o Njegošu i Andriću, pa su se društvene mreže usijale od pravedničkog gneva raznih stručnjaka za književnost i naciju.Nisu bili baš tako radikalni kao onaj kritičar što Ruždija čita hladnim oružjem, ali ipak smatraju da ne može svako da tumači njihove idole kako mu se ćefne, te da takvome treba oduzeti neke nagrade, ukloniti ga iz institucija i zabraniti mu da učestvuje u javnom životu. Brzo se ispostavilo da i nadležni organi zaduženi za brigu o kulturi pomno prate anonimne objave sa asocijalnih mreža, pa su se pridružili horu branitelja osveštanih vrednosti u čije ime valja progoniti pisce. Šta li bi tek uradili Vladimiru Nabokovu da je kojim slučajem živ, zbog eseja u kojima je oštro kritikovao Dostojevskog, ne smem ni da pomislim. Sreća njegova da je umro na vreme…

Izvršni koordinator Građanske inicijative „21.maj“ Ljubomir Filipović u nekoliko twitter objava napisao je da je ministrica Vlaović srozala svoj kredibilitet, te da se „vodi združeni napad na Andreja Nikolaidisa od botova UREE i Evrope Sad, bliskih medija i „nevladinih organizacija“.

blank

Filipović je nedavno Upravi policije podnio prijavu zbog prijetnje koja je na twiteru upućena njemu, Nikolaidisu i aktivisti za ljudska prava Aleksandru Saši Zekoviću. Pozvao je nadležne da istraže objave korisnika twitter naloga Žil Vern @komita_morakovo koji je u svojoj objavi od 07.07.2022. naveo “Andrej Nikolaidis, alex zeković, ljubo filipović i njima slični likovi zreli su za odstrel’”.

blank

Iz policije je tada saopćeno da postupaju po prijavi, ali da li su i šta tačno poduzeli za sada nije poznato.

(zurnal.info)