Gospar iz radničke porodice i kosmopolita iz provincije

Vidjećete da će nam nedostajati. Ne zbog novih pjesama, ne treba čovjek biti alav, bilo je dovoljno samo da postoji, bilo je utješno saznanje da negdje u Šibeniku sjedi Arsen i nešto radi.

U 78. godini života preminuo je jedan od najvećih kantautora na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima Arsen Dedić.

Iza sebe je ostavio veliki broj izvanrednih melodija, pjesama i kompozicija koje su ostavile traga na mnoge generacije.

Nikada se nije dodvoravao publici, nije osluškivao modu, pratio top liste, žudio za hitovima, ali je zato imao čudesnu sposobnost da mu sasvim mlada pjesma za par dana postane evergreen.

Na ovdašnjoj skučenoj sceni nadomjestio je sve one likove koji su joj nedostajali – i Leonarda Cohena i Johnnyja Casha i Jacquesa Brela i Lee Hazelwooda i Warena Zewona i Sergea Gainsbourga i… Arsen ih je sažimao u sebi, na svoj, sasvim opušteni način i pjevao nam ljubavne pjesme, balade, šansone, pjesme čežnje, sjete, ode mladosti, propuštenim prilikama, pisao je i angažirane strofe, lukave kritike, tugovanke i polke.

S nama je prošao kroz teška vremena, kada su prvoborci za kutiju švercanih cigareta postajali domaći izdajnici, moralne vertikale padale na mindere a umjetnici postajali klovnovi. Arsen je ostao gospar iz radničke porodice i kosmopolit iz provincije, nikada servilan, uvijek dovoljno ciničan prema onome ko zaslužuje, oštar kada je nužno i nježan – kada nam je nježnost najpotrebnija.

Vidjećete da će nam nedostajati. Ne zbog novih pjesama, ne treba čovjek biti alav, bilo je dovoljno samo da postoji, bilo je utješno saznanje da negdje u Šibeniku sjedi Arsen i nešto radi.

Izabrali smo samo nekoliko Dedićevih pjesama koje bismo željeli da noćas zajedno poslušamo. Izbor je bio skoro nasumičan, kopirali smo prve naslove koje nam je youtube ponudio. Jer, ogromna je i raskošna njegova kajdanka, crpićemo je godinama.

 

(zurnal.ba)