Ivanić je izvršio generalnu probu državnog udara, treba da snosi sankcije

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić naglasio je u razgovoru za Vijesti.ba da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zloupotrijebio Oružane snage (OS) BiH. Ozbiljno upozoravam da se ovaj problem ne smije zaobići sa nekakvim sankcijama, već se mora riješiti sistem rukovođenja i komandovanja u OS BiH, koji je ovim Ivanićevim potezom definitivno narušen, kazao je Podžić.

VIJESTI.BA: Obilježavanje 9. januara goruća je tema u bh. javnosti posljednjih nekoliko mjeseci. Kulminiralo je danas organizovanjem niza manifestacija u Banjaluci. Kako komentarišete obilježavanje Dana RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti? S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da su sva osporavanja proslave nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog Zakona o Danu RS provela odluku Ustavnog suda BiH.

PODŽIĆ: Pitanje obilježavanja 9. januara ne želim komentarisati. Mislim da je odluka Ustavnog suda BiH vrlo jasna. Svako kamufliranje nije prihvatljivo i ne bih više govorio o tome.

Ovdje postoji mnogo veći i ozbiljniji problem, a to je zloupotreba Oružanih snaga (OS) BiH, koje je zloupotrijebio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Tim je izvršio generalnu probu državnog udara. To se, dakle, nije desilo od strane predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, nego od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.  Ivanić je grubo prekršio član 11 Zakona o odbrani BiH, u kojem je tačno i precizno definisano da Predsjedništvo BiH mora konsenzusom donositi odluke o pitanjima odbrane.

Mislim da je Ivanić napravio presedan koji se mora hitno riješiti, jer sada možemo konstatovati da je sistem rukovođenja i komende u OS BiH urušen i da taj sistem sada nemamo.

VIJESTI.BA: Saglasni ste, dakle, sa stavom pojedinih bh. političara da je Ivanić izvršio mini državni udar izvođenjem vojnika iz kasarne, bez saglasnosti Predsjedništva BiH?

PODŽIĆ: Tako je, saglasan sam u potpunosti. No, sva sreća je da se sve završilo na ovakav način. Želio bih da uputim apel svim ozbiljnim ljudima da se ne smije igrati sa ljudima koji sa sobom imaju oružje. Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Ukoliko se ona ne riješi jako brzo, to može otići u jako pogrešnom smjeru, a posljedice mogu biti ljudske žrtve. Dakle, ozbiljno upozoravam da se ovaj problem ne smije zaobići sa nekakvim sankcijama, već se mora riješiti sistem rukovođenja i komandovanja u OS BiH, koji je ovim Ivanićevim potezom definitivno narušen.

VIJESTI.BA: Upozorili ste da je sistem rukovođenja i komandovanja u OS BiH narušen. Kako riješiti ovo pitanje? 

PODŽIĆ: Mislim da je predsjednik RS Milorad Dodik već ponudio rješenje. Rješenje je da ne postoje pukovi u okviru OS BiH, nego, kako je on to rekao,  da se zadnji put postrojava ovaj puk, te da će ratni veterani u uniformama Vojske RS obilježavati u budućnosti određene datume.

Podsjećam da je upravo to bio prijedlog pokojnog Sulejmana Tihića, odnosno svih predstavnika bošnjačkog naroda, koji su učestvovali u krojenju Zakona o odbrani. Budući da sam bio u žiži tih dešavanja, napominjem da je prijedlog bio da ne miješamo stvari i da ne formiramo nikakve pukove u okviru OS BiH, već da ratni veterani Vojske RS, Armije BiH i HVO-a mogu to obilježavati. Taj prijedlog nije dobio saglasnost. Vidim da Dodik sada to predlaže. Ja podržavam da se to odmah prihvati i da se problem riješi na taj način. To je jedan od načina.

Drugi način je da se zakoni o odbrani i službi u OS BiH ponovo pregledaju i da se nađe modus kako da se ova situacija ne ponovi. Vojska nije institucija koja može trpiti određena dogovaranja, preglasavanja i slično. Mora se znati vrh i kako ide lanac komandovanja.

Ivanić je napravio dvije, tri krupne greške. U zadnjem saopštenju Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da je naložilo Zajedničkom štabu da pripadnici OS BiH ne mogu učestvovati na manifestacijama u Banjaluci. Ako je Ivanić direktno naredio komandantu Šeste pješadijske brigade, onda je on preskočio mnogo stvari, te prekršio član 8 Zakona o odbrani BiH. Stoga smatram da bi Ivanić trebalo da snosi sankcije. Mislim čak da ni on nije svjestan koje posljedice njegov potez može izazvati.

Znam da se izvršna i zakonodavna vlast u BiH nikada ne mogu dogovoriti o tim sankcijama. Prema tome, smatram da sudska vlast treba da se očituje po ovom pitanju.

VIJESTI.BA: S druge strane, kako tumačite tvrdnje da je Ivanić iskoristio ingerencije vrhovnog komandatna Oružanih snaga BiH? On sam kaže da ima pravo na 40 vojnika u Počasnoj jedinici, koji su ga pratili u skladu sa njegovim protokolom.

PODŽIĆ: Počasna jedinica na koju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima pravo nalazi se u kasarni u Rajlovcu i u sastavu je Brigade taktičke podrške, odnosno Bataljona vojne policije. No, on je naderio Šestoj pješadijskoj brigadi u Banjaluci, koja je u sastavu tog puka, da ona da tih 40 vojnika. To dakle nije Počasna jedinica i oni ne mogu odavati počast.

VIJESTI.BA: Na poteze predsjedavajućeg Ivanića, reagovao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Zatražio je utvrđivanje odgovornosti zbog kršenja zakona i propisa OS BiH.

PODŽIĆ: Podržavam nastojanje Bakira Izetbegovića da se ustanovi da li ima još odgovornih u lancu komandovanja. No, smatram i da je on svojom pasivnošću i popuštanjem doprinijeo svemu ovome.

Iako se još ne upuštam u komentarisanje novog Pregleda odbrane, to ću uraditi vrlo brzo ukoliko se neke stvari po pitanju odbrane koje je Izetbegović obećao ne budu desile. Popuštanje i trpljenje događaja koji zakonom nisu propisani, a neinsistiranje da se provedu stvari predviđene zakonom, dovelo je do ove situacije.

VIJESTI.BA: Bilježimo reakciju i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Čini se indiferentnu, jer je konstatovao da Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost o angažovanju OS BiH 9. januara, te da je “Ivanić iskoristio mogućnost koja mu pripada jer ima dio OS BiH u funkciji praćenja rada predsjedavajućeg Predsjedništva”. 

PODŽIĆ: Na prethodna pitanja odgovarao sam kao vojnik i kao čovjek koji je učestvovao u reformi odbrane, no na ovo pitanje odgovoriću kao političar. Čović je ovim još jednom potvrdio da sa Dodikom ima zajednički cilj u razbijanju svega što je državno. Mislim da su ovog puta zloupotrijebili Mladena Ivanića da dokažu da su nemoguće zajedničke OS BiH. Uostalom, svjedoci smo i njihovog dogovora o eliminisanju onoga što je najsvetije – Ustavni sud BiH, kako bi mogli u 2017. i 2018. realizovati neke planove koje nagovještavaju.

VIJESTI.BA: U konačnici, kako komentarišete poteze Ministarstva odbrane BiH? Resorna ministrica marina Pendeš prvo je odobrila učestvovanje vojnog orkestra OS BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. januara. Odluka je stavljena van snage nakon reakcije komandantice NATO Štaba Sarajevo, a danas je Ministarstvo saopštilo da nije dalo odobrenje za učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara.

PODŽIĆ: Upravo sam zbog toga kazao da se slažem sa Izetbegovićem da treba ustanoviti ko sve je učestvovao u tom lancu komandovanja. Čini mi se da je ministarstvo odbrane bilo odobrili neke stvari za 8. januar, ali ne i za 9. januar, pa je onda to stopirano, zatim je išla druga odluka… Ako je situacija onakva kako su u zadnjem saopštenju naveli, kristalno je jasno gdje je odgovornost.

Međutim, slažem se da u toj šumi saopštenja, odluka, mijenjanja odluka treba tačno utvrditi ko je šta radio i ko se nije pridržavao članova 8 i 11 Zakona odbrane BiH, gdje je precizno navedeno kako se vrši kontrola i komandovanje nad OS BiH.

Situacija je jako ozbiljna i mora se brzo riješiti. u protivnom, postoji mogućnost da drugi neodgovorni političari, da ne kažem i vojnici, ovo zloupotrijebe kao što je danas Ivanić.

 

(vijesti.ba)