Porodica iz Janje krenula u Srebrenicu: Amina ima 8 godina i peti put je na Maršu mira!

Među hiljadama ljudi koji su jutros iz Nezuka krenuli na Marš mira prema Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama genocida, nalazi se i mala Amina, osmogodišnja Janjarka.

Ona je najmlađa učesnica ovogodišnjeg Marša mira, ali joj ovo nije prvi odlazak u Srebrenicu. Amina već peti put učestvuje u Marš mira.

Porodica Jusufović iz Janje godinama pješači do Srebrenice. Idu svi. Otac, majka, djeca.

Nerim Jusufović, njegova supruga Nusreta i kćerke Amela (19) i Amina (8) pješke su krenuli iz Janje i preko Teočaka su stigli do Nezuka, a odatle nastavljaju prema Potočarima. Ove godine s njima nije sin Amel, kojem je ovo prvi put da ne učestvuje u porodičnom pohodu.

-Dobio je posao i nije mogao napustiti, a inače bi i on bio s nama, kaže Nusreta za Bportal.ba.

Posebno je uzbuđena mala Amina. Dok je bila manja roditelji su je tokom pješačenja do Srebrenice uglavnom nosili u naručju, malo je i sama hodala, ali svaki put stizala do Potočara.

-Ove godine će prvi put sama pješačiti, svojim nogama i jako je sretna zbog toga, kaže majka Nusreta.

Porodica koja se u Janju vratila 2001. godine kaže da je njihovo učešće u Maršu mira i pješačenje putem smrti znak poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici.

-Ovo je način da izrazimo saosjećanje s narodom koji je preživio tu golgotu, da makar malo osjetimo kako je njima bilo, jer ćemo tako duže pamtiti šta se tada dogodilo. Preporučujem svakome da barem jednom u životu prođe ovim putem. Mi sada prolazimo samo jedan mali dio teškoća u odnosu na ono šta su Srebreničani i drugi Podrinjci tada preživjeli. I sada, u miru, kada niko ne puca na vas, ovaj put je težak i naporan. Zamislite onda kako je njima bilo 1995. godine, priča Nusreta.

Jusufovići se nakon razgovora za Bportal.ba priključuju koloni, a mala junakinja Amina hrabro i odlučno korača između oca i majke. Sretno Amina, sretno Jusufovići!

(Bportal.ba)