Piše: Jusuf Trbić

U ludom društvu sve je moguće : i da se čitava prošlost obrne na glavu, da se dobiju davno izgubljene bitke,  da fašizam postane antifašizam, da se zločin proglasi vrlinom, da crno postane bijelo, da glupost dobije izgled pameti, sve je moguće. Novi srpski istoričar Jovan Deretić jedan je od mnogih koji pišu potpuno novu istoriju svijeta. Po njemu, Srbi su najstariji narod na svijetu, od Srba su nastali svi drugi narodi, od srpskog jezika svi drugi jezici ( uključujući i kineski i Isusov aramejski jezik),  Srbi su bili i najstariji faraoni, i Homer, i Ahil, Orfej i Tales iz Mileta,  i Aleksandar Veliki, i Mehmed Osvajač, i Sulejman Veličanstveni, stari Grci su religiju uzeli od Srba, a Zevs, Posejdon, Afrodita i ostali su stara srpska božanstva. Apostoli su znali srpski jezik, a Djevica Marija je bila Srpkinja, jer je Marija staro srpsko ime. Uz to, hrišćanstvo je kopija stare srpske paganske religije, što nije ni čudno, jer je Isus proveo mladost među Srbima na Balkanu. Stari zavjet je preveden sa srpskog na aramejski. Srpski jezik je bio zvanični jezik asirskog carstva, a Srbi su imali pismo još u kamenom dobu. Mojsijevi zakoni su bili ispisani na srbici, a najstariji pomen srpskog jezika nalazi se u Luksoru i potiče iz 13 vijeka prije nove ere. Nije Kolumbo otkrio Ameriku, već su to davno prije njega učinili, dakako, Srbi. I sve u tom stilu.

Svoju novu, veselu istoriju pomenuti je Deretić predstavio nedavno i u Bijeljini, a zahvalni posjetitelji mogli su čuti čuda neviđena, kakva se nikad i nigdje nisu čula. Takve knjige se danas masovno štampaju, možete ih naći u knjižarama i bibliotekama, a mnogi, naizgled ozbiljni ljudi, počinju ih prepričavati kao da se radi o krajnje ozbiljnom štivu.

Prekrajanje istorije već dugo je, za svaki nacionalizam, veoma važan sport, kojim nacionalistički ideolozi  mobilišu svoje sunarodnike i prave alibi za sve što danas rade. Nacionalizam je religija za idiote, rečeno je davno. Glupaci se tu najbolje snalaze. Ruku pod ruku s njima idu i nosioci vjerskog nacionalizma, koji, na našem prostoru, tradicionalno podržavaju sve što vlast radi.

Ali, taj virus masovnog ludila ne zadržava se samo na temama iz istorije. Ni slučajno! Na red je došla i nauka, odnosno sve što se ne slaže s vjerskim dogmama. Pa se tako već izvjesno vrijeme najozbiljnije osporava Darvinova teorija evolucije. Peticija sa zahtjevima za uklanjanje darvinizma iz škola predata je 2017. godine brojnim institucijama u Srbiji i Republici Srpskoj. Peticiju u Srbiji potpisala su 52 akademika, 61 doktor nauka, 5 magistara nauka, 50 ljekara specijalista, 24 inžinjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, 5 farmaceuta i  hemičara, 8 umjetnika, 5 novinara i isto toliko sveštenika. Opravdanje je bilo – da se Darvinova teorija ne slaže s vjerskim dogmama, pa samim tim vrijeđa osjećanja vjernika. Kako to da  osjećanja vjernika mogu biti osnova za nauku i naučne teorije, to do danas ostaje nejasno. Ali, da nas ovakvi postupci vode nazad u Srednji vijek i doba Inkvizicije – u to nema sumnje.

U jednom tekstu Zlatka Jelisavca iz maja 2017. pročitam da je Darvinovu teoriju, kao suprotnu interesima srpstva i pravoslavlja, još 2004. godine izbacila iz nastave tadašnja ministarka prosvjete Srbije Ljiljana Čolić iz DSS. Nakon velikog pritiska javnosti taj je dekret poništen, a ministrica smijenjena.Ali, to nije zasmetalo novim borcima za borbu protiv evolucije. “Lagano nestajanje kritičkog promišljanja i pojava kvazinaučnog znanja dovele su do čudnih devijacija i prave poplave retrogradno-konzervativnih teorija koje pokušavaju da “odbrane” našu svest od loših posledica uticaja tehnološko-virtuelnih novotarija”, kaže Jelisavac. “ Pojavile su se nove, tzv. kreacionističke teorije postojanja sveta, koje pokušavaju da dokažu biblijske mitove o nastanku i Božijoj kreaciji”. Mnogi, naizgled ozbiljni ljudi, mrtvi-hladni negiraju najosnovnije naučne istine, bezboj puta potvrđene, jer se to, po njima, ne slaže s onim što piše u Bibliji ili Kuranu. Pokazuje se, po ko zna koji put, da bukvalno tumačenje svetih tekstova nanosi najveću štetu samoj religiji, što je svojevremeno priznao i Vatikan, kad je rehabilitovao Kopernika i Đordana Bruna. Uzalud, jer je za neke vjernike i to nedovoljno.

Kad je u pitanju Darvinova teorija, treba reći da do danas ne postoji ozbiljnija i ubjedljivija teorija o razvoju živog svijeta, niti i jedna druga naučna teorija, u bilo kojoj oblasti, ima toliko očiglednih dokaza. Ona ne objašnjava kako je nastao živi svijet, već kako se razvijao, i dokazuje mehanizme mutacije, prirodne selekcije i razvoja i po tome je najbolja i najsigurnija teorija te vrste koja postoji. Njeni protivnici uvijek se pozivaju na jedan isti besmisleni razlog. Kažu :  Darvin tvrdi da je čovjek nastao od majmuna, a to, je li, nije tačno. Ali, kad pogledate neke od tih ljudi, navodna Darvinova tvrdnja bi se smjesta mogla prihvatiti. Ipak, treba reći da Darvin nikad nije izrekao ili napisao tako nešto. On tvrdi da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka, a to je nešto sasvim drugo.

Ali, aktivnosti tih novih mudraca ne završavaju se sa Darvinom. U Hrvatskoj je dosta pažnje izazvala javna optužba na račun profesora fizike u Splitu, jer on djecu uči o Velikom prasku i nastanku kosmosa, o crnim rupama, gravitaciji i drugim bezbožnim stvarima. Javili su se već i oni koji tvrde da Zemlja nije okrugla, to je, kako vele, velika zabluda, Zemlja je ravna i nalazi se u samom centru kosmosa. A ni prebrojati se ne mogu oni koji tvrde da je svijet star uvrh glave 5 hiljada godina, ne više, i da je stvoren za ciglih šest dana. Ni dana više. Kakva nauka, kakvi arheološki i drugi dokazi, sve je to luk i voda, jer naučnici su toliko drski da ih ne zanimaju ni religije, ni bogovi, oni se oslanjaju isključivo na razum. A to je upravo ono što fali novim kreacionistima.

Umjesto  pitanja : kako je čovjek postao od majmuna, oni pred sve nas postavljaju pitanje : kako je od čovjeka postao majmun.

A na to nauka još nije našla odgovor.