Piše: Dragan Bursać

Papa Franjo svojim izjavama izbija milionske milodare svećenicima u Međugorju.

Od prije par dana na portalu BoredPanda ozvaničeno je kako vjerujući hrvatski katolički puk najviše pogađa i provocira rečenica – “Hrvati su katolički Srbi”. Jednako kao što Srbi ne mogu čuti onu – “Nikola Tesla je Hrvat”.

No da se vratimo na stvar, a stvar je u sljedećem. Papa Francisko ili Franjo ili Frane, pokazao se kao veliki neprijatelj ne Hrvata, nego specijalno lokalne Katoličke crkve. Ovaj crveni gaučos iz argentinskih pampasa, odlučio je udariti na najsvijetliju stvar u vjerujućeg hrvatskog puka. Na Međugorje.

Neprijatelj br. 1

I nekako bi dobri i bogougodni Hrvat oprostio Franji njegove eskapade i zalaganja za prava gej osoba, oprostio bi mu i to što je pu, pu, pu darvinista, i to što se zalaže za žestoko kažnjavanje i ekskomunikaciju silnih pedofila iz redova Crkve, ali Međugorje se ne prašta.

Postade Papa Francisko državni i bogme katolički neprijatelj no.1 u Hrvata.

Velim, sve bi oprostio dobri katolik, ali rečenicu :”Bogorodica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke”, koju je rekao Francisko, ne može nikako. Pa tako li što nije izjavljivao ni Josip Broz, ni onaj hibernirani Tomislav Nikolić, niti bilo koji srpski ili bošnjački postratni BIH jastreb. I šta taj isusovac iz Argentine, na koncu konaca zna, koliko, kako i u kojim oblicima se pojavljuje Gospa?!

Jer, Gospa je živjela u Međugorju, sasvim lijepo, komotno i berićetno 36 godina, dovodila oko milion turista godišnje, od ubogog kamenog mjestašca napravila respektabilan grad milionera i tenisera, a sad bi tamo neki argentinski kabadahija da sruši višedecenijsku parafiskalnu, pardon, religijsku priču.

I vidite, sva je muka što su vjernici diljem svijeta poslušali Franju, pa je turističko hodočasno prometovanje bogorodičinim porukama opalo za duplo. A, koliko je to duplo?

Turisti koje je nemoguće prebrojati

Bog da mi oprosti na huljenju i kartaroškom rječniku, ali to je duplo golo. A, duplo golo je zato što je Međugorje, valjda jedino mjesto na svijetu u kojem se broj turista hodočasnika računa, pazite sad, prema broju podijeljenih pričesti. A, to opet znači da se jedan hodočasnik može u pet dana pričestiti pet puta pa se broji kao petero, a budući da ima puno onih koji se i ne pričeste – brojka od milion godišnje mogla bi biti tu negdje, javljaju sa portala Slobodnadalmacija.hr. Dakako, ovo su podaci jednog portala, a sam dragi Bog zna koliki je broj turista, hodočasnika, slučajnih putnika namjernika…

Ako je za podatak o broju turista bilo potrebno angažovati Gospoda Boga lično, za broj noćenja u Međugorju niti on nije dovoljan. Ne može Svevišnji ni uz pomoć kompletene ovozemaljske analitike, statistike i evidencije ustanoviti koliko je to dobrih duša noćilo u hercegovačkom svetištu. A, kako bi i mogao, kad se u kalkulaciju o noćenju ubacuje jedna nepoznata od preko 70 posto bespravno podignutih objekata, namijenjenih baš noćenju, a iz jednačine izbacuje fiskalna kasa i fiskalni račun.

I zato je Papa Franjo postao hrvatski neprijatelj. Zato se, barem što se tiče klera može i među Srbe upisati. Francisko, Frane, omraženi, zahtijevao je, ne samo da se zna broj turista, broj noćenja, nego je tražio da se ispostavi račun državi, da se zna tok novca, nego je kao šlag na torti rekao kako turizam, a posebno ovakva vrsta, nije pogodan za Katoličku crkvu.

I vidite, Papa je zahtijevao samo da se novac slije u legalne tokove. O tako nečemu, mogu samo sanjati pravoslavci i muslimani sa svojim prvim ljudima, kojima ne pada na pamet da udare po džepu svoje uposlenike.

Ne, ne, nema tog neprijatelja Hrvata u Hercegovini, a i šire (ako išta ima šire od Hercegovine), koji neće zato osuditi Papine riječi i djela.

Turistički tajkuni

Sa druge strane, Gospa je baš pomagala lokalnom stanovništvu. Ona možda nije “poštarica», ali je vrsna zaštinica naroda hercegovačkog. Gospa je uspjela odvratiti poreznike u dvije države i nekoliko ratnih paradržava od Međugorja. Gospa je, dabome, uz malu gurku i pomoć lokalnog sveštenstva i narodne logistike, od krša napravila Diznilend za uboge, one bez nade, sve koje je svijet napustio, vjeujuće i prateću turoperatersku svitu. Gospini skauti u likovima lokalnog sveštenstva, napravili su biznis koji se može mjeriti milijardama dolara. Naravno, uz materijalnu proviziju.

I da, račune su ispostavljali samo sebi i Gospodu Bogu. Nekako se državna, republička, pa opet državna bh. administracija i nije uklapala u proračune i izdvajanja lokalnih sveštenika i novostvorenih turističkih tajkuna.

I u tome leži sav bijes lokalaca prema papi Franji, koji ih je svojim izjavama zavio u crno. I u tome se krije ogorčenje hrvatskog klera, kojem Francisko svojim izjavama, bukvalno, izbija milionske milodare.

Nakon skoro četiri decenije, moraće dobri i pošteni sveštenici ili ugrađivati đavolje fiskalne kase ili zatvarati butiqu.

Ili, proglasiti, kako se to na Balkanu već vijekovima radi u sličnim situacijama, Papu za izdajnika, ako treba i stranog plaćenika, pa nastaviti sa nelegalnim poslom do kad se može.

Je li Međugorje u BiH

Ionako se država Bosna i Hercegovina pita za Međugorje, koliko i za lanjski snijeg. Ionako ta jadna i najsiromašnija zemlja Evrope, niti feninga nije vidjela od turističke destinacije broj jedan u istoj. Pojedinci su se omrsili, ne velim, ali država- jok!

I ko može zaustaviti lokalce zajedno sa domaćim klerom da nastave parafiskalnu rabotu? Niko. Papine zdravorazumske izjave poslušao je veliki broj vjernika, koji su, kao što rekoh, precrtali Međugorje sa svoje hodočasničke mape i to je posve normalno i u redu.

Ali, nije u redu da jedna država, makar zakonski, pravno i legalno ne iskoristi ovaj silni potencijal, pa bio on iz oblasti vjerskog turizma. Pod uslovom da je Međugorje u BiH.

Što je najjadnije, ekonomski “genijalci”, koji vode ovu zemlju i koji nisu znali unovčiti niti ono što se moglo unovčiti, na pitanje, koliko je para proćerdano u Međugorju mimo države, kažu: “Pitaj Boga”?!

Očigledno je Papa Franjo pitao Boga, a ovaj mu od sramote nije mogao odgovoriti.

Drugi vjerski velikodostojnici, niti ne pitaju Boga za fiskalizaciju. Jer, imaju prečeg posla.

 

Izvor: Al Jazeera