U RS bi Dan nezavisnosti BiH da izjednače s neustavnim 9. januarom

Piše: A. Nuhanović

Srpska novinska agencija (Srna) jučer je pokrenula propagandnu mašineriju donoseći desetine izjava srpskih političara protiv obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, po običaju, zanemarujući da je ovaj državni praznik međunarodno priznat, da su zemlje Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale BiH kao nezavisnu i suverenu državu, dok je RBiH 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Otrovne strelice

No, to nije bila smetnja da i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputi nove otrovne strelice kroz izjavu Srni da je “1. mart dan kada je 1992. godine počeo rat i patnja Srba i da srpski narod nikada neće zaboraviti to, ali ni licemjerstvo onih koji danas osporavaju 9. januar, a slave 1. mart”.

Srna prenosi i tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika da je “1. mart datum početka etničkog čišćenja u Sarajevu”, a slične izjave ista agencija je prenijela i od premijerke RS Željke Cvijanović, šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staše Košarca, „senatora RS“ i bivšeg člana Predsjedništva BiH Živka Radišića, predsjednika Asocijacije stvaralaca RS i ratnog zločinca Momčila Krajišnika, pa čak i od, inače, umjerenog državnog ministra trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića…

miro-lazovic-100
Lazović: Neprihvatljive izjave iz RS

S druge strane, Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine RBiH i potpredsjednik SDP-a, podsjeća da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje.

– Niti je taj datum bio okidač za rat, kako to kaže Ivanić, niti je taj datum bio protiv srpskog naroda. On i ostali političari iz RS koji negiraju 1. mart danas ne bi bili ništa u BiH, jer upravo zahvaljujući ovom referendumu i međunarodnom priznanju, BiH je postala suverena država u kojoj oni obavljaju značajne funkcije. Zato je za svaku osudu da oni negiraju ovaj praznik, a istovremeno zahvaljujući tom datumu primaju plaću. BiH je jedina država koju praznici dijele, država koja je razapeta između Brisela i dejtonskih okova. U tom kontekstu morat će doći do određenih ustavnih i teritorijalnih promjena ukoliko se želi praviti stabilna država – kaže Lazović.

Pozvao je sve da sjednu za sto i pokušaju naći jedinstveno rješenje o praznicima koji će se slaviti na cijelom teritoriju BiH.

Manipuliraju Srbima

miladin-vidakovic-100
Vidaković: Referendum svih naroda u BiH 

Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća (SGV) – Pokret za ravnopravnost u BiH, smatra da političari iz RS, pokušavajući porediti neustavni 9. januar i međunarodno priznati 1. mart, manipuliraju građanima srpske nacionalnosti.

– Porediti ova dva datuma je u najmanju ruku drsko i bezobrazno jer se oni razlikuju po svojoj suštini, sadržaju i namjerama koje su ti datumi donijeli u odlukama koje se odnose na BiH. Nisu tačne tvrdnje političara iz RS da je 1. mart bio referendum dva naroda. To nije bila volja samo dva naroda, kako to lideri iz RS žele da prikažu, nego i izraz značajnog broja Srba u BiH. Ta činjenica se stalno zanemaruje, što nije dobro, jer je veliki broj Srba kazao da se opredjeljuje za jedinstvenu, nezavisnu i suverenu BiH – naglašava Vidaković.

BiH priznale 173 zemlje

Za 25 godina BiH su priznale 173 zemlje članice u 90 međunarodnih organizacija. Prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prva je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

 

(avaz.ba)