Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ocijenio je u Dnevniku TV1 da je bespotrebno bilo održavanje današnje posebne sjednice NSRS. Mi smatramo da je ovo samo dodatno dizanje tenzija, pokušaj homogenizacije i na neki način ponovni pokušaj predsjednika entiteta da oko svojih radikalnih, separatističkih ideja okupi sve srpske partije i da se tako pokaže i pošalje poruku da je on taj koji kontroliše srpsku politiku u BiH, poručio je Saklić.

TV1: Opozicija i pozicija u RS nisu se mogli usaglasiti u vezi zaključcima posebne sjednice NSRS na čijem dnevnom redu je bila jedna jedina tačka – Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Kako to komentarišete?

SALKIĆ: Evidentno je da imamo polarizaciju na dva bloka po ovom pitanju. Jedni su zagovornici napuštanja institucija BiH i potpune blokade države, dok su drugi zagovornici da na drugačiji način odgovore na ovu trenutnu situaciju. Nadam se i uvjeren sam da neće biti usvojeni zaključci koji će obavezivati članove Saveza za promjene da napuste Parlament BiH i državne organe, jer bi time sigurno ugrozili funkcionisanje života svih građana, ne samo funkcionisanje države, nego i oba entiteta, kantone i svih drugih opština.

TV1: Kako gledate na odluku Saveza za promjene da ipak ostane u institucijama države BiH?

SALIKĆ: To je, prema mom mišljenju, normalan i racionalan potez. Ovo što se dešava oko revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, pitanje je moralno i pravno. Dakle, nije političko pitanje, mi ga tako ne tretiramo i naravno da politički i svaki drugi život u BiH treba da se nastavi i da sve funkcioniše u najboljem mogućem redu, a proces koji prethodi će teći onako kako je predviđeno pravilima Suda i kako Sud odluči.

TV1: Kako komentarišete današnje zasijedanje NSRS-a i samu temu sjednice?

SAKLIĆ: Prema našem mišljenju, bilo je bespotrebno da se održava posebna sjednica NSRS, što su i kazali poslanici Koalicije “Domovina” u NSRS. Mi smatramo da je ovo samo dodatno dizanje tenzija, pokušaj homogenizacije i na neki način ponovni pokušaj predsjednika entiteta da oko svojih radikalnih, separatističkih ideja okupi sve srpske partije i da se tako pokaže i pošalje poruku da je on taj koji kontroliše srpsku politiku u BiH.

TV1: Kako komentarišete izjavu Milorada Dodika koji traži izvinjenje Srbiji i napuštanje institucija BiH? 

SALKIĆ: Mislim da je nemoralno da predsjednik entiteta tako postupa. Mi koji smo preživjeli zločine, najveću torturu, žrtve genocida deset godina trpimo torturu od predsjednika entiteta da se negira genocid, da se vrijeđaju žrtve, da se veličaju ratni zločinci, da se Bošnjaci u RS diskriminišu. Mi Bošnjaci deset godina trpimo takvu priču i mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo da trpimo takvu priču. Jednostavno, treba da pošaljemo poruku: “Ne može istina da se zamijeni sa lažima, niti može lažima da se zamijeni istina”. Ovo što oni govore i poručuju veličanjem ratnih zločinaca, negirajući genocid, zapravo je konstantno ponavljanje neistina i laži, želeći to predstaviti kao istinu. Mi koji imamo potpuno pravo da govorimo jer imamo sudske presude o genocidu i zločinima, deset godina smo u nekoj pasivi, na fonu hajde da ne idemo u dalju konfrontaciju, proći će… No, mislim da jednom treba podvući liniju i kazati dosta je, jer neki misle da ako ponavljaju laži da će to postati istina, a mi to ne bismo smjeli dopustiti da za istoriju njihova neistina ostane kao istina.

salkic-tv1-cms

TV1: Politički predstavnici iz RS stalno govore kako do revizije nema ništa. Sudeći po izjavama, uvjereni su kako će to Sud odbiti. No, čemu onda ovolike i ovako bučne reakcije iz RS?

SALKIĆ: Ako misle da od toga nema ništa, zašto se sekiraju, zašto se nerviraju, zašto podižu tenzije. Mi smo uvjereni da će pravda biti na našoj strani. Istina je sigurno na našoj strani. Mi koji smo bili u situaciji da vidimo sve te ratne jedinice koje su dolazile iz Srbije, mi znamo da se iz Srbije artiljerijski djelovalo na BiH. Sve smo to mi gledali i na kraju krajeva, preživjeli. Imamo presude pojedinačne za genocid, imamo presude za stravične zločine u Prijedoru. Ništa to drugo nije nego genocid. Naravno, oni se samo tješe time što govore da od presude nema ništa. Zapravo, oni znajući dubinu problema i znajući zaista šta je činjeno u BiH, znajući da je Srbija učestvovala u svemu tome, podižu ovoliku galamu, nadajući se da će neko u Međunarodnom sudu pravde ili pak neka diplomatija učiniti nešto da imamo neku političku presudu, a da nemamo pravnu presudu i pravu istinu.

TV1: Koliko su, prema Vašem mišljenju, ovako oštre reakcije izazvane zaista odlukom o reviziji presude, a koliko međusobnom utakmicom u RS opozicije i vlasti pred predstojeće izbore?

SALKIĆ: Priča oko revizije presude samo je nastavak priče iz prošle godine, odnosno juna, jula i avgusta, predizbornog vremena i referenduma. Dakle, mi imamo tešku političku krizu u BiH od momenta pokušaja rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i narušavanja mira provođenjem antiustavnog referenduma, kršenjem odluka Ustavnog suda BiH. Oni koji žele da opstanu na vlasti, a mogu opstati samo na krizama, koriste i ovu priču oko revizije kako bi ponovo proizveli homogenizaciju i kako bi nastavili svoju političku vladavinu. Uvjeren sam da će građani, prije ili kasnije, to prepoznati. Obični građani nemaju puno frustracija i nervoze kada je u pitanju ova revizija. Ja se svakodnevno susrećem sa ljudima na prostoru cijele BiH i ljudi su svjesni da se pred sudom rješavaju stvari. Kako god da se one riješe, opet se mora poslije toga razgovarati. Interesantno je i da su političari iz RS puno nervozniji nego političari iz susjedne Srbije, jer zapravo oni na ovakav način mogu da ostaju u priči i mogu da ostaju na vlasti, a nemaju šta ponuditi građanima kada je u pitanju ekonomija i kvalitet života.

TV1: Kako ste u cijelom ovom procesu vidjeli ulogu Srbije i reakcije koje su iz te države stigle, čini se puno blaže nego one iz RS?

SALKIĆ: Reakcije iz Srbije donekle možemo i da razumijemo. Sadašnja Srbija je u situaciji da se brani za nešto što je počinio režim Slobodana Miloševića, paravojne formacije, pripadnici tadašnje JNA. Oni sada moraju pronalaziti način da se brane. Oni imaju objektivnu bojazan od toga, ukoliko dođe presude za genocid u BiH i agresiju koju su oni počinili, da će nekom pasti na pamet da tuži, da traži odštetu… S te strane se donekle mogu razumjeti te reakcije i pokušaj odbrane. Ali, reakcije iz RS su neshvatljive i nama neprihvatljive.

TV1: Može li Srbija donekle shvatiti zahtjev za reviziju presude?

SALKIĆ: Mi se nadamo da razumiju da je ovo bila naša moralna i pravna obaveza. Moralno je iskoristiti pravni lijek pružen presudom iz 2007. godine. Moralno je da tražimo za naše žrtve pravdu. Stručnjaci su ponudili određene dokaze, saznanja kako doći do potpune pravde. Oni će biti država koja se brani i bit će u situaciji da ponude svoje argumente. O tome će odlučiti Sud pravde. Teško je reći kako će sve izgledati.

TV1: Možete li pretpostaviti koliko dugo bi mogla potrajati nastala politička kriza i kako će ovo sve završiti?

SALKIĆ: Svima je u interesu da zemlja ide naprijed i da zajedno radimo na ispunjavanju upitnika EU. Očekujemo što prije aktivaciju MAP-a. Da ispunimo uslov uknjižbe vojne imovine. Radi građana i zemlje, koju ne mogu podjeliti, očekujem da će predstavnici Saveza za promjene u što kraćem periodu shvatiti da je revizija put do pravde i istine. Nadam se da će što prije doći do stabilizacije političkih prilika. Brzo će i sjednica Vijeća ministara i očekujem da će na njoj biti ministri iz Saveza. Očekujem da prisustvuju i sjednicama Parlamenta, a i da Predsjedništvo normalizira rad. Imamo problem da je predsjedavajući prihvatio da krši Ustav prvi, da podrži referendum, imali smo i situaciju oko neustavnog obilježavanja 9. januara i angažmana Oružanih snaga. Imamo njegovo pisanje prema Sudu pravde i posjete koje nisu usaglašene sa drugim članovima Predsjedništva. Tu će trebati malo više vremena za stabilizaciju.

 

(vijesti.ba)