Dodik za Bošnjake (ni)je opasniji od Djeda Mraza, jelke i Božića

Piše: Ernad Metaj


BiH je napadnuta. Ruši je Milorad Dodik sa svojim domaćim i stranim saveznicima. Bošnjacima je bar kako se u javnosti tvrdi stalo do države. Za njen opstanak bit će potrebno puno borbe i pameti. Prije toga Bošnjaci moraju prvo pobijediti sebe. Na to je ukazao sjajan post kolege Alena Bajramovića na društvenim mrežama: „Braćo Bošnjaci, haj da se dogovorimo ko nam je dušman. Jelka, bilbord, Deda Mraz ili Viktor Orban. Ne meremo na toliko frontova, majka mu stara, sustaćemo”.

Prvo je u Bužimu načelnik općine, inače SDA, naredio skidanje bilborda na kojem se čestita Božić i Nova godina. Bilbord je iniciran od strane predstavnika kantonalne vlasti, preciznije NES-a i SDP-a. Krenula je bitka saopštenjima, a onda se prenijela i u općinsko vijeće gdje je upitnom postala većina koja podržava načelnika.

U toj borbi svi su odjednom zaboravili na SNSD, ili HDZ. Bilbord se pokazao kao dobro sredstvo za vlastito pozicioniranje pred izbore. Onda je uslijedio još jedan bilbord, ovog puta u Zenici: “Jelka, Djeda Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”. Zato jesu bilbordi i poruke kojima se (ne)svjesno daje opravdanje za crtanje murala kojima se veličaju ratni zločinci po RS -u. Mnogi će reći da je ovo teška kvalifikacija i neumjesno poređenje, ali u biti jednih i drugih je izostanak zdravog razuma toliko potrebnog da se u BiH prestane s netrpeljivošću i širenjem mržnje.

Postavljanje ovih bilborda izazvalo je i reakciju akademika Enesa Karića, profesora na Fakultetu islamskih nauka. Ustvari svojim esejom Karić je kako sam kaže izrazio još jedan “Krik”.

–    Već godinama u Bosni i Hercegovini imamo s naše “muslimanske“ ili naše “islamske strane“, tu i tamo, glupe i priproste komentare o obilježavanju (ili našem muslimanskom čestitanju) Božića, Nove godine, puštanju Djeda Mraza u obdaništa i škole, i tako dalje. Uvijek sam se gnušao nad tom našom glupošću. Ovamo nam državu svode na nulu, a mi svoj razum, ako smo još pri njemu, trošimo na stvari koje u Bosni i Hercegovini nikada nisu bile problem, između ostalog napisao je Karić.

Pri tome Karić podsjeća sve one koji bilborde opravdavaju da kršćani nisu HDZ, hrišćani nisu SNSD. S HDZ-om i SNSD-om treba se naduravati politički, a tu se ne smije upasti u zamku, kao u Bužimu, opravdavanja činjenicom da je riječ o 99 posto etnički čistoj sredini. SNSD i HDZ to upravo žele, jer njihov cilj i jesu etnički čiste teritorije kao preduslov za podjelu BiH. Zato je u pravu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kada kaže: “Koliko god za Bosnu i Hercegovinu bila opasna politika i Dodika i Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bosanskohercegovački identitet”.

Sporni i sramotni bilbordi nas vraćaju na već poznatu tezu da, među političkim elitama kod Bošnjaka, još uvijek postoje pojedinci koji nisu prestali sanjati “bošnjačku državu”. Njen cilj nije ništa drugo nego aminovati raspad BiH.

U borbi za njen opstanak najviše je potrebno razuma, a teško ga je tražiti kod onih kojima smeta Sveti Nikola koji je uzimao od bogatih i dijelio siromašnim. Oni kojima smeta bilbord u Bužimu, a ne smeta onaj iz Zenice, žele nas ubijediti kako je u tradiciji Bošnjaka samo da bogati uzimaju od siromašnih. Podjela na etničke države suštinski nije ništa drugo nego legalizacija ratnoga plijena. Ako BiH ne unište Milorad Dodik I Dragan Čović velike šanse da to učini ima korupcija.

Zato je teško ne složiti se sa jednom od konstatacija koja kaže da će prije Djed Mraz na saonicama i onako sve s irvasima i crvenom kapom ući u džennet, nego što će to uspjeti navodnim vjernicima za čijeg je mirnodopskog vladanja od njihovih laži, kriminala i bijede koju su izazvali, pobjegla trećina naroda.

Za kraj nam se opet najprigodnije čini citirati akademika Karića: Nadalje, molim vas lijepo, u Kur’anu na više mjesta Bog oglašava da On nije htio da čovječanstvo bude jedne vjere! Bog to različito čovječanstvo poziva da se “natječe u dobru“. U Kur’anu Bog nije nigdje nazvan muslimanskim Bogom! Bog je u Kur’anu imenovan kao “Bog /Gospodar/ svih svjetova!“ Dakle, Bog je htio različito čovječanstvo koje se natječe u dobrim djelima!

(nap.ba)