Piše: Jusuf Trbić

Lijepo je bilo u petak uveče, na svečanom otvaranju “Ljetnih večeri” u Janji, kulturne manifestacije koja traje već 14 godina. Desetine posjetilaca ispunilo je veliko dvorište Doma kulture, orila se pjesma, a sam početak označio je uobičajeni vatromet. Zatim su donatorima i gostima uručene svečane plakete, publici su se obratili Samir Baćevac, u ime organizacionog odbora, i gradski menadžer Miloš Stevanović, koji je okupljene pozdravio u ime gradske uprave. Onda su krenule igre i pjesme, u izvođenju ansambla Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva  “Mula Alija Sadiković”, a pridružili su se i gosti iz KUD-a “ Mehmed Ibrišimović” iz Srebrenika. Posjetioci su imali prilike da na dva štanda kupe proizvode domaće radinosti janjarskih žena, kao i knjige na rasprodaji, koju je upriličio BZK “Preporod” Bijeljina-Janja.

U subotu 4. avgusta na programu su dvije pozorišne predstave : najprije predstava za djecu “Potraga za konačištem”, a zatim muzičko-poetski performans  “Tražim ulicu za svoje ime”, a sljedeće večeri, u nedjelju, slijedi promocija knjiga : drugog, proširenog  izdanja knjige o prošlosti Bijeljine i Janje “ Čuvari vremena” Jusufa Trbića, knjiga pjesama iz zaostavštine Mustafe Grabčanopvića “ Kad budem cvijet ili trn” i dvije knjige poezije Melide Travančić, autorice iz Tešnja. Uz to će biti prikazan dokumentarni film Halida Rifatbegovića “Dova za domovinu”.

U ponedjeljak je koncert poznatog pjevača Armina Muzaferije, u utorak “Veče ilahija i kasida”, povodom godišnjice otvaranja Atik džamjije u Janji, a domaćin je hor “Bilal”, koji djeluje u okviru BKUD-a “Mula Alija Sadiković”. U srijedu 8. avgusta biće posebno svečano, jer je to Dan mjesne zajednice Janja, koji će, po običaju, biti proslavljen narodnim veseljem na obali Drine. Uveče toga dana biće održana Medicinska tribina, predavači su dr. Emina Pargan  i dr. Halid Husanović. Najzad, u četvrtak je na redu Politička tribina, kojom će “Ljetne večeri” biti završene, a predavači su Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a i Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Skupštine RS-a.