Piše: Jusuf Trbić

U Janji će i ove godine, po petnaesti put, biti održane “Ljetne večeri”, manifestacija koja svojim karakterom i kulturnim sadržajima pokazuje, iz godine u godinu, da je moguće nadmašiti uobičajenu šemu naših ljetnih akivnosti, koje se svode na roštilj, turbo folk, sijela raznih vrsta , najedanje i napijanje. Ljetne večeri svaki put ponude posjetiocima, kojih je nekad manje, nekad više, ono što obično ne mogu vidjeti : ozbiljne koncerte, promocije knjiga, pozorište, kulturnu tradiciju, tribine raznih vrsta, od medicinske do političke, i živu riječ  o temama koje su za sve nas od životne važnosti. Teško je i nabrojati koliko je knjiga i književnika predstavljeno janjarskoj publici za deceniju i po, koliko naučnih radnika, stvaralaca u raznim oblastima, pjevača i igrača, glumaca i muzičara. I pored stalnih problema s obezbjeđivanjem para, koji su i ove godine onemogućili nekoliko vrlo zanimljivih projekata ( na primjer koncert Eldina Huseinbegovića), publici će biti ponuđeni izuzetno zanimljivi sadržaji.

Svečano otvaranje s uobičajenim vatrometom je u subotu 3. avgusta. Na velikoj ljetnoj bini u dvorištu Doma kulture biće uručena priznanja zaslužnima, a nakon toga je cjelovečernji koncert KUD-a “Mula Alija Sadiković” s gostima. U nedjelju će veče poteći u znaku Šime Ešića, poznatog pjesnika i izdavača, koji obilježava 50 godina književnog stvaralašta, a biće predstavljena i nova knjiga “Jusufa Trbića “ Tri boje tame”. Ta knjiga političkih eseja, u izdanju “Bosanske riječi” iz Tuzle, izdavačke kuće Šime Ešića, na beskompromisan način govori o složenosti i putevima bosanske krize koja prijeti da uništi i nas i našu hiljadugodišnju državu.

Ponedjeljak je u znaku Medicinske tribine, koja svake godine okupi veliki broj zainteresovanih. Ovoga puta gost je dr Salih Musemić, inače rođeni Janjarac, koji će govoriti o temi : “Uslovi nastanka zaraznih bolesti.” U utorak će biti predstavljene još dvije knjige. Hroničar Janje Asim Osmanbašić promovisaće svoju novu knjigu pod naslovom “Moji drugovi i savremenici”, a njemu će se pridružiti i pjesnik Sead Adanalić, rođen u Janji, s knjigom poezije “Bosna i duša”. U srijedu ćemo vidjeti pozorišnu predstavu iz Tuzle “Muška posla”, a četvrtak je rezervisan za obilježavanje 8. avgusta – Dana mjesne zajednice Janja. Najzad, u petak, na završnoj večeri, a u čast Hadžijskog Bajrama, održaće se veče ilahija i kasida.

blank

    Tako će Janja i ovoga ljeta ponuditi svojim sugrađanima i gostima iz dijaspore, ali i svim drugim ljubiteljima ozbiljnih kulturnih sadržaja, nešto što rijetko mogu vidjeti i čuti u ovo vrijeme na širim balkanskim prostorima. Pa, kome se to sviđa – bujrum, dođite na Ljetne večeri,  nećete se pokajati.