U petak 05.07.2013. godine u okviru tradicionalne kulturne manifestacije “Ljetnje večeri Janja 2013” održana je promocija novog izdanja BZK “Preporod” Bijeljina, knjiga Jusufa Trbića “Istine i laži”. Kao i na prethodnim promocijama u Sarajevu i Tuzlu, i ova promocija je izazvala veliko interesovanje. Pored autora na promociji su o novom izdanju govorili i članovi BZK “Preporod” Bijeljina/Janja, Asim Osmanbašić i Samir Baćevac. Samir Baćevac  je prisutnima rekao i sledeće:

     Evo nas na još jednoj promociji knjige autora  našeg novinara, književnika, pjesnika i publiciste JusufaTrbića.  Još jedna u nizu knjiga koje nas podsjećaju na ono što jesmo, na ono što bismo, na ono što trebamo biti. Mnogi danas a i godinama šapatom zbore i klimaju glavom ono što Jusuf glasno govori i u knjigama sa potpisom poručuje, podsjećajući sve nas na emanet koji svi zajedno nosimo a koji su nam dali naši najbliži, naše komšije i rođaci kojih više među nama nema. Zbog istine, kojom nas Uzvišeni Allah zadužuje, zbog svega što nam se dogodilo i nadalje događa, ova, kao i ostale Jusufove knjige, svjedoče istinu i potiru laži jer laž zaista nestaje ako se istina jasno progovori. Samo zapisano ostaje, prvi je podnaslov Jusufove knjige koja nosi naslov: Istine i laži, koja plasira istinu potpuno argumentovano, sa mnogim zapisima i ispovijedima ljudskih sudbina, predratnog uvoda u sve ono što je uslijedilo, ratnog vihora koji je kosio ljudske sudbine i živote.
Dakle, mnogi znaju istinu, mnogi je na sijelima i sohbetima zbore, ali nekako tiho, stidljivo skoro nečujno dok mašinerija srpske propagande oličena u BN televiziji, RTRS-u, Glasu srpske i svim srpskim medijima još od kraja 80.-tih radi užurbano i sije sjeme zla na ovim prostorima, potpuno se povinavši SANU i ideologu srpske hegemonije Dobrici Ćosiću koje je u svom romanu „Deobe“ napisao:  “Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, danas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito,inventivno.”
Jusuf Trbić je i ovaj put govorio o razlozima nastajanja knjige “Istine i laži”, te je prisutnima skrenuo pažnju na pasivnost Bošnjaka kroz istoriju, gdje su sve važne odluke za Bošnjačni narod usvojene bez njegovog učešća u oblučivanju. Takođe, prisutnima je skrenuta i pažnja na popis stanovništva, koji slijedi u oktobru mjesecu ove godine. Govoreno je o tome koliko je važno da se izjesnimo kao Bošnjaci, jer bilo kako drugačije da se izjasnimo, bićemo evidentirani u kategoriju ostalih sa Romima, Jevrejima… a ne u kategoriju tri konstitutivna naroda, kako to stoji u ustavu BiH.